Har du också problem med torra och nariga läppar den här tiden på året? Den kalla temperaturen utomhus och den torra uppvärmda inomhusluften gör att läpparna tappar fukt och börjar strama. Här är fem tips som gör att läpparna återfuktas både för stunden och på lång sikt.

 

Visste du att huden på läpparna är mycket tunnare än på övriga kroppen? Vi har bara mellan tre och fem lager hudceller på läpparna, medan vi på övriga kroppen har 15 lager. Det gör såklart att läpparna är extra känsliga och reagerar extra mycket när de utsätts för kyla, temperaturskiftningar och torr luft. Torra läppar leder dessutom till att man lätt slickar sig om läpparna – vilket bara förvärrar problemen, särskilt om läpparna har små sår och sprickor. Men som tur är går det snabbt att åtgärda torra läppar.

Här är fem enkla tips:

1. Sluta slicka dig om läpparna
Att slicka på läpparna är extra uttorkande. Se istället till att ha ett läppcerat nära tillhands som du använder.

 

2. Välj ett naturligt och vårdande läppbalsam
Mineraloljan petrolium kan göra så att läpparna ”vänjer sig” vid att få ett skydd och börjar producera mindre fukt själva. Välj därför läppcerat med naturliga ingredienser som till exempel bivax, sheasmör, mandel- eller jojobaolja som naturligt återfuktar och vårdar läpparna.

 

3. Ät och drick rätt 
Se till att återfukta huden inifrån genom att få i dig tillräckligt med vätska – och addera gärna en matsked olja varje dag för att smörja kroppen inifrån. Om du är extra känslig kan det vara värt att se över maten också, tex kan kryddstark mat och citrusfrukter trigga igång irritation.

 

4. Vårda dina läppar 
Idag finns det särskilda läppeeling-produkter som är perfekta för att få bort fnas. Eller så kör du på makeup-artisten Linda Öhrströms modelltips: gnugga läpparna försiktigt med en tandborste innan du smörjer in dem med vårdande läppbalsam.

 

5. Låt läpparna vila
Även om ekologiska och naturliga läppstift innehåller vårdande och skyddande ingredienser är det bra att låta läpparna vila utan läppstift emellanåt. Vill du ändå ha färg på dina läppar är tipset att använda ett färgat läppbalsam – spana in Crazy Rumors läppbalsam! >>>