Du har kanske hört talas om ashwagandha som toppar trendlistorna och kallas ”det nya gurkmeja”?  Denna hälsosamma ört har använts i tusentals år inom auyrveda. Vi pratade med örtläkaren Euan MacLennan, utvecklingschef på hälsoföretaget Pukka, för att lära oss mer. 

 

– Ashwagandha är en ört som vi hämtar från rötterna till en buske som heter Whitania somnifera och som växer främst i Indien. Med hjälp av holistisk extraktion får vi en ört som är mycket potent, det är som en adapotgen, förklarar Euan MacLennan.

Tester som Pukka låtit göra visar att ashwagandha förbättrar minnet, ökar vår energi, och förbättrar vår emotionella hälsa – det är alltså en ört som kan hjälpa oss när vi känner oss nere. Men den stärker också hjärnan, och skyddar cellerna från stress.

euan_pukka (1)

5 sätt som ashwagandha kan stötta din hälsa: 

1.  Stresshantering – ”Vi lever i ett stressigt samhälle, och många kvinnor särskilt, kan känna sig överväldigade av jobb och familjeliv och kan känna att vardagsstressen är tung. Ashwagandha påverkar hormonerna som kontrollerar stressen, så äter man ashwagandha under en tid kommer man att bygga upp motstånd mot stress.”

 

2. Stöttar immunsystemet – ”Ashwagandha kan hjälpa till att hålla förkylningar och influensa borta – kan ju vara bra när barnen är små och släpar hem sjukdomar från förskolan. Ett starkt immunsystem håller även stressen borta bättre.”

 

3. Tonikum – ”Ashwagandha passar som en tonic och ger styrka och passar dig som behöver något uppiggande om du till exempel har varit sjuk länge, eller har varit extra trött och utarbetad ett tag.”

 

4. Sömnhjälp – ”Jag rekommenderar örtmedicin för att få hjälp med sömnlöshet, eftersom den konventionella medicinen i dag erbjuder starka beroendeframkallande sömnmediciner. Om man tar ashwagandha under några veckor, så sjunker stressen och man kommer att sova bättre.”

 

5. Lusthöjande – ”När män blir stressade minskar deras aptit för sex, och det gäller även till viss del för kvinnor. Vill man hjälpa männen på traven kan man ge dem ashwagandha. Kvinnorna kan få en lusthöjade cocktail med hjälp av ashwagandha och örten shatawari.”

 

Pukkas ashwaganda kommer i pulveriserad form i kapslar som man tar som kosttillskott. Det är inte en god ört – har en bitter smak – så den rekommenderas inte till matlagning. Den är också vanlig i olika superfoods-blandningar  – tex Rebalance från Neal’s Yard Remedies – och kommer snart i fler former.

Euan MacLennan säger att ashwagandha är den ört han mest använder i sin verksamhet som örtläkare och han lutar sig mot den tusenåriga traditionen och kunskapen inom ayurveda att använda örten.

– Det kommer fler och fler studier som visar på örtens positiva påverkan på vår hälsa. Det är också en säker och mild ört som även lämpar sig för barn. Jag tror att vi kommer att få se fler områden där vi kan använda ashwagandha, säger han.

En annan hälsofördel med ashwagandha är att den på lång sikt kan hjälpa till med magproblem. (15-20 % av landets befolkning beräknas ha någon form av IBS.)

– En av de första sakerna som händer vid stress är att matsmältningssystemet stänger av. Magen drabbas hårt och om vi kan få ned stressen så klarar magen av att bli mer motståndskraftig, menar Euan MacLennan.