Hudvård som skyddar huden mot skadligt blått ljus. Du har säkert hört tals om det blå ljuset som kommer från våra datorskärmar, mobiler och LED-lampor? Forskning visar att det blå ljuset tar sig djupare ned i huden än vad UVA- och UVB-strålar gör, och riskerar att åldra huden i förtid.

 

Det tyska skönhetsföretaget Annemarie Börlind har länge studerat det blå ljuset och hur det kan skada huden, och man har kommit fram till att ljuset orsakar skador på hudcellerna och på kollagenet i huden, precis som de farliga solstrålarna gör, och riskerar att åldra huden i förtid. Att utsättas för mycket blått ljus kan leda till ökad pigmentering i huden, rynkor och tappad elasticitet.

Var finns det blå ljuset? Mest blått ljus kommer från solen och om vi inte skyddar våra ögon – solglasögon! – kan ljuset orsaka skador i ögonen, och vi bör så klart också skydda huden med solskyddskräm. Även en mulen dag exponeras vi för blått ljus och UVA- och UVB-strålar.

I dag nås vi av mycket mer blått ljus än tidigare, eftersom vi använder datorer, paddor och mobiltelefoner i allt större utsträckning. Många av oss sitter framför en dator hela arbetsdagen, och sen kanske man surfar på mobilen på bussen på vägen hem, och sen avslutar man kanske dagen framför TV-apparaten hemma eller läser en bok i paddan.

Förutom att våra ögon riskerar att skadas av allt för mycket blått ljus från skärmar, riskerar alltså huden också att skadas. HEV (high energy visible light, eller högenergiljus) som finns i LED-lampor, lysrör och andra ljuskällor har en dokumenterad försämrad effekt på vår sömn och kan skada ögats gula fläcken. Och om vi sover dåligt, riskerar huden också att må sämre.Borlind-3-in-1-facial-oil Lösningen? Annemarie Börlind har upptäckt att antioxidanter kan skydda huden mot ljuset, och nu har man utvecklat en ansiktsolja med lutein som utvinns ur tagetesväxten och den har en antioxidant-effekt och kan liksom ”absorbera” det blå ljuset.

Oljan i sig består av flera exotiska oljor som Kahaiolja, som är rik på retinol, E-vitamin som skyddar huden, Incaolja som har höga halter av fettsyrorna Omega 3, 6 och 9, samt Wild Cherry Oil från Himalaya som också är rik på E-vitamin.

Denna unika blandning av antioxidanter och naturliga oljor bidrar till att skapa ett effektivt skydd mot det blå ljuset. Dessutom är oljan en riktigt kraftfull olja som jobbar på ålderstecken i huden. Oljan vann redan förra året – innan lansering på marknaden – det fina priset Victoire de la Beauté.

• Här har Annemarie Börlind satt ihop en bra Q&A om blått ljus, bland annat svarar man på frågan varför acne ibland behandlas med hjälp av blått ljus. Läs dokumentet här.

• Kolla in filmen här nedan, så kan man se hur Annemarie Börlinds olja filtrerar bort det blå ljuset från lampan.

• Spana in Annemarie Börlinds olja 3 in 1 Facial Oil här >>>