Naturliga ansiktsmasker. Det är trevligt att det finns naturlig lera på jorden som innehåller en massa nyttiga ämnen som silica och järn och som är bra att kleta på huden. Ofta är leran bra på att dra ut orenheten ur huden, men den kan också sätta fart på cirkulationen och syresätta huden. Här är tre som jag har testat (trogna läsare har redan sett ett inlägg om Trädgårdsapotekets mask. Nu blir det repris!)

1. Trädgårdsapoteket, Ekologisk lermask, 170 gram, 285 kronor. Ett finmalet pulver som man blandar med vatten och sen applicerar i ansiktet. Pulvret luktar lite diskret av kamomill och är väldigt finmalet. Själva blandningen är ganska lös, men ändå enkel att applicera i ansiktet. Gillar när lera torkar lite i ansiktet och den är också lätt att tvätta av. Lämnar huden ren och nästan gnistrande. Men även lite torr. Träasken är helt utsökt. Betyg: 4. 

2. Argiletz, Pink Clay Face Mask, 100 ml, 99 kronor. En ganska tjock lera som känns gedigen. Innehåller enbart rosa kaolinlera, vatten och en gnutta av den franska Montmorillonite-leran. Torkar ganska snabbt i ansiktet och då är det dags att tvätta av. Huden känns pigg och aktiv, slät, har synbart mindre porer och känns väldigt ren. Jag gillar att den kommer färdigblandad i en tub. För känslig hy. Bra pris. Betyg: 4,5. 

3. Evan Healy, Green Tea Clay Mask, 70 gram, ca 175 kronor. Ett grönt finmalet pulver; en blandning av grönt te och Montmorillonitelera som doftar lite “naturligt”. Blandas med vatten och appliceras. När den torkar huden så känns det verkligen att det händer saker – nästan som om hela huden är på väg att åka av. Lätt att tvätta av och den lämnar huden gnistrande, med synbart mindre porer och en fräsch renhet. Tyvärr känner jag mig också väldig torr efteråt. Betyg: 4,5. 

Med den gröna masken från Evan Healy, som jag köpte i New York.

English: Natural clay is really a great eco-friendly way to cleanse your face. Among these three clay masks I prefer the green one from American brand Evan Healy, and the red one from French brand Agriletz.