Är du, precis som vi, besatt av arganolja? Denna mirakelprodukt som inte verkar ha nån ände på antalet grymma användningsområden och fördelaktiga effekter. Om du inte upptäckt arganolja ännu – håll i dig, du har SÅ mycket positivt att se fram emot! Några av alla fördelarna har vi samlat i en lista här. Håll tillgodo:

 

1. Bra för torr hy – även om din hy är acnebenägen
Det som är bra med just arganolja är att den inte täpper till dina porer. Alla oljor går att gradera på en skala som kallas ”Comedogenic Chart”. På den graderas oljorna mellan 0 och 5, där ”0” är oljorna som inte alls täpper till porerna, medan ”5” kan täppa till hyn även för dig som inte brukar ha problem med pormaskar och blemmor. Arganolja är en 0:a och därför funkar den utmärkt för att vårda acnebenägen hy. Hur bra?

2. Som en anti-inflammatorisk punktbehandling
Det finns flavonoider i arganolja som fungerar anti-inflammatoriskt. Därför kan oljan användas ”lokalt” som punktbehandling på huden för att behandla hudsjukdomar som eksem, psoriasis, acne och vattkoppor.

Loelle Arganolja Eko med pump, 100 ml

3. Hjälper hudens cellförnyelse-processer / har anti-aging egenskaper
Arganolja innehåller höga halter E-vitamin, det förhindrar förångning av fukt från det yttre hudlagret. Dessutom består arganolja till 80% av essentiella fettsyror. Dessa ska bidra till att minska rynkor genom att upprätthålla och förnya bildandet av nya friska hudceller. Dessa essentiella fettsyror hjälper huden att kunna att fungera korrekt (t.ex. behålla vatten), vilket ger ett ungdomlig, återfuktat utseende med fin glow.

4. Hjälper matsmältningen
Du kan också äta oljan! Arganoljan har visat sig öka koncentrationen av pepsin i magsaften. Pepsin är ett viktigt enzym i magsaft som smälter proteiner som finns i bland annat kött, ägg och mejeriprodukter.

5. Gör ditt hår glansigt och följsamt
Linolsyra och oljesyra som finns i arganolja hjälper till att hålla håret återfuktat genom att låsa in fukten i stråna. Det ökar också glansen, kan tämja burrigt, frissigt och statiskt hår.

6. Skyddar och vårdar
Arganolja innehåller karotenoider, som skyddar huden mot ultraviolett strålning. Oljan innehåller också steroler som kan minska inflammation, förbättra hudens metabolism och gör så att huden lättare kan lagra fukt.

Neal´s Yard Remedies Argan Oil

7. Det är skillnad på arganolja och arganolja…
Köp alltid kallpressad och ekologisk arganolja! Om oljan kallpressats kan du vara säker på att ingen av de vårdande och närande ingredienserna försvunnit i en upphettnings process. Var också noggrann med att välja en ekologisk olja så du inte utsätter din hy för toxiner som konventionella oljor kan ha blivit besprutade med innan skörd.

8. Jobbas lätt in även på tunn hud
Arganoljan är en så kallad småmolekylär olja, vilket innebär att den är uppbyggd av små små  byggstenar, och därför har lättare att tränga in i tunn hud än oljor som är uppbyggda av större molekyler, därför funkar arganoljan perfekt på tunn hy, till exempel som ögonkräm.

9. Stärker dina naglar
Du kan med fördel smörja nagelband/fingrar/händerna med oljan! Eftersom den innehåller höga halter av vitamin-E så kan den stärka dina naglar och smörja spruckna eller nariga nagelband. Perfekt att massera in innan du ska sova.

John Masters Organics 100% Argan Oil, 59 ml

 

10. Sänker kolesterolvärden
Använd arganoljan i matlagning!  När den används som substitut för mindre hälsosamma oljor i kosten kan det hjälpa till att sänka höga kolesterolvärden.

 

MER LÄSNING FÖR DIG: 

11 naturliga oljor som gör underverk för ditt hår >>>

7 fuktbevarande oljor för under 250 kronor >>>

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>