{"id":793,"date":"2016-05-23T17:58:25","date_gmt":"2016-05-23T15:58:25","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=793"},"modified":"2016-05-23T14:26:07","modified_gmt":"2016-05-23T12:26:07","slug":"god-och-gron-thaicurry","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/god-och-gron-thaicurry\/","title":{"rendered":"Gul thaicurry"},"content":{"rendered":"

Det tar 10-15 extra minuter\u00a0att g\u00f6ra egen currypasta. Och det kr\u00e4vs en del ingredienser. Men det \u00e4r s\u00e5\u00e5\u00e5 v\u00e4rt det! Den h\u00e4r satsen r\u00e4cker till m\u00e5nga\u00a0curryr\u00e4tter fram\u00f6ver. Vad du ska l\u00e4gga i grytan v\u00e4ljer du f\u00f6rst\u00e5s sj\u00e4lv, men h\u00e4r \u00e4r en av mina favoritblandningar.<\/p>\n

Gul\u00a0thaicurry<\/strong><\/p>\n

Gul currypasta (ca 2 dl)<\/em>
\n3 torkade guajillo-chilis
\n1 tsk svartpepparkorn
\n2 tsk korianderfr\u00f6n (eller 1 tsk torkad)
\n1 tsk spiskummin
\n1 tsk malen gurkmeja
\n4-5 vitl\u00f6ksklyftor, pressade
\n1-2 msk f\u00e4rsk ingef\u00e4ra, riven
\n3-4 schalottenl\u00f6kar, finhackade
\n2 citrongr\u00e4sstj\u00e4lkar, den vita delen, hackade
\n1 tsk finrivet limeskal + 1 msk saft<\/p>\n

Grytingredienser<\/em>
\njordn\u00f6tsolja
\n5 dl kokosgr\u00e4dde
\n1,5 dl gr\u00f6nsaksbuljong
\n150 g bryt\u00e4rtor\/haricot verts
\n150 g f\u00e4rsk babymajs
\n1\/2 aubergine, skuren i ca 1 cm breda strimlor
\n1\/2 stor squash,\u00a0skuren i ca 1 cm breda strimlor
\n100 g blomk\u00e5l, delad i sm\u00e5 buketter
\n1\/2 r\u00f6d paprika, skuren i 1 cm breda strimlor
\nEv 1-2 limeblad
\n1,5 fisks\u00e5s
\n1 tsk farinsocker
\nf\u00e4rsk koriander, ev rostade cashewn\u00f6tter<\/p>\n

G\u00f6r f\u00f6rst currypastan. Bl\u00f6tl\u00e4gg chilin i uppkokat vatten i ca 15 minuter. L\u00e5t rinna av och hacka. Hetta upp en stekpanna och rosta svartpepparkorn samt korianderfr\u00f6n i 2-3 minuter. Mal till pulver i en mortel. L\u00e4gg de malda kryddorna tillsammans med \u00f6vriga ingredienser till currypastan i en matberedare och k\u00f6r ihop eller mixa ihop dem med stavmixer.
\nHetta upp wokpannan p\u00e5 medelv\u00e4rme och h\u00e4ll i jordn\u00f6tsoljan. L\u00e4gg i 1,5-2 msk currypasta och bryn en minut. Sl\u00e5 i h\u00e4lften av kokosgr\u00e4dden och sjud i ca 10 minuter. H\u00e4ll i buljongen, gr\u00f6nsakerna, limeblad och resten av kokosgr\u00e4dden och sjud ca 5 minuter tills gr\u00f6nsakerna mjuknat men fortfarande \u00e4r sp\u00e4nstiga. R\u00f6r ner fisks\u00e5sen och sockret och salta ev lite extra. Garnera med f\u00e4rsk koriander och ev rostade cashewn\u00f6tter.<\/p>\n

Den hemmagjorda curryn g\u00f6r hela skillnaden!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Det tar 10-15 extra minuter\u00a0att g\u00f6ra egen currypasta. Och det kr\u00e4vs en del ingredienser. Men det \u00e4r s\u00e5\u00e5\u00e5 v\u00e4rt det! Den h\u00e4r satsen r\u00e4cker till m\u00e5nga\u00a0curryr\u00e4tter fram\u00f6ver. Vad du ska l\u00e4gga i grytan v\u00e4ljer du f\u00f6rst\u00e5s sj\u00e4lv, men h\u00e4r \u00e4r en av mina favoritblandningar. Gul\u00a0thaicurry Gul currypasta (ca 2 dl) 3 torkade guajillo-chilis 1 tsk svartpepparkorn 2 tsk korianderfr\u00f6n (eller 1 tsk torkad) 1 tsk… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":796,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[1,12],"tags":[9,10,139,205,13,122,15],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/793"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=793"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/793\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/796"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=793"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=793"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=793"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}