{"id":334,"date":"2016-01-24T16:06:56","date_gmt":"2016-01-24T16:06:56","guid":{"rendered":"https:\/\/www.veckanseko.nu\/?p=334"},"modified":"2016-03-17T08:16:51","modified_gmt":"2016-03-17T08:16:51","slug":"veckans-fokus-tva-enkla-satt-att-ata-mer-miljovanligt","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/veckans-fokus-tva-enkla-satt-att-ata-mer-miljovanligt\/","title":{"rendered":"Veckans fokus: Tv\u00e5 enkla s\u00e4tt att \u00e4ta mer milj\u00f6v\u00e4nligt"},"content":{"rendered":"

Hemmaodlade b\u00f6nor \u00f6kar lusten att laga vego. =) Foto: Liselotte Lundstr\u00f6m<\/em><\/p>\n

Det \u00e4r n\u00e5gra meningar som har etsat sig fast i mitt huvud, fr\u00e5n f\u00f6rel\u00e4sningen med naturfotografen Mattias Klum som jag var p\u00e5 i h\u00f6stas: “Cirka 2,5 procent av jordens vatten \u00e4r s\u00f6tvatten. 70 procent av det g\u00e5r \u00e5t till att odla mat. Och sl\u00e4nger vi 1\/3 av maten”. Snacka om resurssl\u00f6seri.<\/p>\n

Det finns mycket att g\u00f6ra n\u00e4r det g\u00e4ller v\u00e5ra matvanor. DN g\u00e5r s\u00e5 l\u00e5ngt att de p\u00e5st\u00e5r att nya matvanor kan r\u00e4dda planeten<\/a>.\u00a0V\u00e5r mat st\u00e5r n\u00e4mligen f\u00f6r\u00b4cirka en fj\u00e4rdedel av de globala utsl\u00e4ppen av v\u00e4xthusgaser.
\nOch egentligen borde det vara\u00a0ganska enkelt. Genom att sl\u00e4nga\u00a0s\u00e5 lite som m\u00f6jligt \u2013 och att \u00e4ta mindre k\u00f6tt \u2013 \u00e4r mycket vunnet.\u00a0\u00a0Tv\u00e5 enkla \u00e5tg\u00e4rder.
\nDet beh\u00f6ver\u00a0inte handla om att sluta \u00e4ta k\u00f6tt, om man inte vill, men k\u00f6ttproduktionen genererar\u00a0ensam 15 procent av v\u00e4rldens utsl\u00e4pp. D\u00e4rf\u00f6r skulle det vara en stor milj\u00f6vinst att\u00a0till exempel byta ut 1-2 k\u00f6ttr\u00e4tter per vecka mot vegoalternativ.<\/p>\n

Det sv\u00e5ra, n\u00e4r man \u00e4r van att tillaga kyckling och k\u00f6tt, \u00e4r att hitta\u00a0alternativ som g\u00e5r hem hos barnen tycker jag. Plus att jag vill att vardagsr\u00e4tterna ska vara hyfsat snabblagade, goda och m\u00e4ttande. Trots att jag var vegetarian i 10 \u00e5r f\u00f6rut s\u00e5 tar det lite tid att st\u00e4lla om.
\nEtt trick jag har \u00e4r att helt enkelt byta ut kyckling mot quorn eller tofu i olika recept. Grytor och wokrecept funkar extra bra. I k\u00f6ttgrytor kan man ocks\u00e5 byta ut k\u00f6ttet mot quorn, eller andra vegetariska grytbitar.<\/p>\n

Men framf\u00f6r allt har jag inf\u00f6rt den matplanering jag \u00e4gnade mig \u00e5t som student. Inf\u00f6r kommande vecka kollar jag vad som finns i kylsk\u00e5pet f\u00f6r att se vad som finns \u2013 och tittar efter recept d\u00e4r de ingredienserna ing\u00e5r. P\u00e5 s\u00e5 s\u00e4tt har svinnet blivit otroligt mycket mindre \u2013 samtidigt som vi sparar pengar p\u00e5 det.<\/p>\n

Antalet f\u00f6rpackningar som g\u00e5r till \u00e5tervinningen \u00e4r d\u00e4remot minst lika stort som f\u00f6rut… Det blir n\u00e4sta sak att skriva om h\u00e4r p\u00e5 bloggen: Vilka f\u00f6rpackningar \u00e4r b\u00e4st och hur minskar vi volymerna?<\/p>\n

I morgon bjuder jag p\u00e5 en supergod soppa gjord p\u00e5 en handfull ingredienser! =)<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Hemmaodlade b\u00f6nor \u00f6kar lusten att laga vego. =) Foto: Liselotte Lundstr\u00f6m Det \u00e4r n\u00e5gra meningar som har etsat sig fast i mitt huvud, fr\u00e5n f\u00f6rel\u00e4sningen med naturfotografen Mattias Klum som jag var p\u00e5 i h\u00f6stas: “Cirka 2,5 procent av jordens vatten \u00e4r s\u00f6tvatten. 70 procent av det g\u00e5r \u00e5t till att odla mat. Och sl\u00e4nger vi 1\/3 av maten”. Snacka om resurssl\u00f6seri. Det finns mycket… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":464,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[1,18],"tags":[7,37,43,9,10,13,14,15],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/334"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=334"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/334\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/464"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=334"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=334"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=334"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}