{"id":2269,"date":"2017-08-23T20:08:07","date_gmt":"2017-08-23T18:08:07","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=2269"},"modified":"2017-08-23T19:08:28","modified_gmt":"2017-08-23T17:08:28","slug":"algmagar-kan-vara-nyckeln-till-battre-biobranslen","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/algmagar-kan-vara-nyckeln-till-battre-biobranslen\/","title":{"rendered":"\u00c4lgmagar kan vara nyckeln till b\u00e4ttre biobr\u00e4nslen"},"content":{"rendered":"

Foto: Wikimedia.<\/em><\/p>\n

Gillar ni n\u00f6rderi? Det g\u00f6r jag. Forskning och s\u00e5nt… Helst inom milj\u00f6omr\u00e5det. S\u00e5 n\u00e4r jag l\u00e4ste att \u00e4lgar kan vara nyckeln till nya biobr\u00e4nslen<\/strong> blev jag f\u00f6rst\u00e5s v\u00e4ldigt nyfiken!<\/p>\n

Att hitta biobr\u00e4nslen som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion har varit ett\u00a0hett utvecklingsomr\u00e5de n\u00e5gra \u00e5r nu (brukar l\u00e4sa mannens Ny Teknik, d\u00e4r de ofta skriver senaste forskningen inom omr\u00e5det).<\/p>\n

Nu vill\u00a0KTH-forskarna Henrik Aspeborg och Anders Andersson\u00a0studerat bakteriefloran i \u00e4lgmagar i jakten p\u00e5 nya biobr\u00e4nslen (fr\u00e5ga mig inte var \u00e4lgmagarna kommer ifr\u00e5n…).<\/p>\n

“Andra generationens biobr\u00e4nslen”<\/strong>, som de kallas, ska helst vara alternativ som m\u00e4nniskan inte \u00e4ter \u2013 som halm eller tr\u00e4. \u00a0Och det \u00e4r tydligen bland annat processen med att bryta ner v\u00e4xtmaterialet som g\u00f6r produktionen av biobr\u00e4nslen dyra att framst\u00e4lla (st\u00e5r det i grundartikeln som Aktuell H\u00e5llbarhet st\u00e5r bakom).\u00a0Det \u00e4r \u00e4r ocks\u00e5 d\u00e4r \u00e4lgens mage kommer in.<\/p>\n

Syftet med forskningen \u00e4r att f\u00e5 insikt i hur det g\u00e5r till n\u00e4r mikroorganismerna i \u00e4lgens mage bryter ner fiberrikt v\u00e4xtmaterial. \u00c4lgens kost best\u00e5r ju till stor del av grenar och bark fr\u00e5n olika tr\u00e4d. Och f\u00f6r att tillgodog\u00f6ra sig n\u00e4ring fr\u00e5n sv\u00e5rsm\u00e4lta v\u00e4xtdelar beh\u00f6ver \u00e4lgen ha s\u00e4rskilda mikrober i sitt mag- och tarmsystem, som producerar vissa typer av enzymer som \u00e4lgen saknar. Dessa mikrober och enzymer har utvecklats under miljontals \u00e5r, \u00e4r v\u00e4ldigt effektiva och kan allts\u00e5 vara l\u00f6sningen p\u00e5 problemet med dyr \u00a0f\u00f6r\u00e4dling av skogsr\u00e5vara.<\/p>\n

Jag s\u00e4ger det igen: Naturen \u00e4r fantastisk!
\nOch en stor inspirationsk\u00e4lla till allehanda moderna uppfinningar. Sj\u00f6h\u00e4stars svansar har varit f\u00f6rlaga till robotarmar, flugans \u00f6ga leder v\u00e4gen i utvecklingen av solceller, id\u00e9n till att tillverka kardborreband fick schweiziske ingenj\u00f6ren\u00a0George de Mestral d\u00e5 han b\u00f6rjade\u00a0n\u00e4rmare p\u00e5 de kardborrar som hela tiden fastnade p\u00e5 hans kl\u00e4der och i p\u00e4lsen p\u00e5 hans hund n\u00e4r de vandrade i Alperna…
\nS\u00e5 coolt att vi kan hitta s\u00e5 m\u00e5nga l\u00f6sningar i v\u00e5r n\u00e4ra omgivning.<\/p>\n

L\u00e4s mer:
\n<\/strong>Mer om naturens under<\/a><\/p>\n

Studie av \u00e4lgmagar ska leda till nya biobr\u00e4nslen<\/a><\/p><\/blockquote>\n