{"id":2128,"date":"2017-06-17T07:00:19","date_gmt":"2017-06-17T05:00:19","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=2128"},"modified":"2017-06-16T10:11:55","modified_gmt":"2017-06-16T08:11:55","slug":"ata-mer-miljovanligt-ar-enkelt-sa-har-gor-jag","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/ata-mer-miljovanligt-ar-enkelt-sa-har-gor-jag\/","title":{"rendered":"Det \u00e4r l\u00e4tt att \u00e4ta mer milj\u00f6v\u00e4nligt \u2013 s\u00e5 h\u00e4r g\u00f6r jag!"},"content":{"rendered":"

V\u00e4rldens godaste thai-inspirerade gryta<\/a>, som jag g\u00f6r p\u00e5 de rotfrukter som finns hemma.<\/em><\/p>\n

N\u00e4r jag blev vegetarian som 18-\u00e5ring var det av en huvudsaklig anledning: Att spara p\u00e5 jordens resurser. Vi hade n\u00e4mligen l\u00e4st i skolan att det g\u00e5r \u00e5t 10 g\u00e5nger s\u00e5 mycket resurser f\u00f6r att producera ett kilo djurprotein j\u00e4mf\u00f6rt med protein fr\u00e5n v\u00e4xtriket. Milj\u00f6mupp som jag var redan d\u00e5, s\u00e5 gick budskapet rakt in i hj\u00e4rtat.<\/p>\n

Jordens k\u00f6tt- och mejeriproduktion p\u00e5verkar klimatet lika mycket som alla transporter (bilar, flygplan, b\u00e5tar och lastbilar) tillsammans enligt Naturskyddsf\u00f6reningen med flera.
\nAtt byta ut 1-2 m\u00e5ltider i veckan till vegetariskt skulle allts\u00e5 kunna g\u00f6r allts\u00e5 v\u00e4ldigt stor skillnad. N\u00e4r man b\u00f6rjar t\u00e4nka utanf\u00f6r “korv och makaroner”-boxen blir\u00a0man ocks\u00e5 mer kreativ \u2013 letar nya recept, testar nya kryddor!\u00a0Blev det \u00e4ckligt? Ja, men d\u00e5 har du l\u00e4rt dig av det misstaget! Blev det gott? Kul, d\u00e5 har du en till r\u00e4tt att v\u00e4lja bland till vardagsmenyn.<\/p>\n

Men det finns f\u00f6rst\u00e5s mycket mer du kan g\u00f6ra f\u00f6r att \u00e4ta mer milj\u00f6v\u00e4nligt. H\u00e4r kommer mina 6 b\u00e4sta tips:<\/p>\n

Veckoplaners
\n<\/strong>Det h\u00e4r \u00e4r mitt b\u00e4sta r\u00e5d! Du sparar tid, pengar och milj\u00f6 genom att \u00a0g\u00f6ra en meny med veckans m\u00e5ltider. Det ger varierade m\u00e5ltider, du beh\u00f6ver bara \u00e5ka\/cykla iv\u00e4g och handla en g\u00e5ng per vecka, du blir b\u00e4ttre p\u00e5 att g\u00f6ra av med allt som finns i kylsk\u00e5pet och s\u00e5 vidare.\u00a0N\u00e4r jag planerar tittar jag vad som finns i kylsk\u00e5pet och f\u00f6rs\u00f6ker basera r\u00e4tterna p\u00e5 s\u00e5dant som har kort datum. D\u00e5 minskar risken f\u00f6r att jag beh\u00f6ver sl\u00e4nga en massa.<\/p>\n

Ta tillvara p\u00e5 resterna
\n<\/strong>Min farmor och mormor var ju expert p\u00e5 det d\u00e4r. De fryste in, lade in i lag, gjorde soppa p\u00e5 \u00f6verblivna gr\u00f6nsaker och s\u00e5 vidare. Sj\u00e4lv har jag v\u00e4rldens b\u00e4sta recept p\u00e5 pajdeg med kokt potatis i som jag ska dela av mig av fram\u00f6ver. Av gamla bananer g\u00f6r jag banankaka. Och s\u00e5 har vi ofta “buff\u00e9” med rester, eller g\u00f6r omelett med fyllning baserad p\u00e5 \u00f6verblivna gr\u00f6nsaker\u00a0etc.<\/p>\n

Lukta och smaka
\n<\/strong>B\u00e4st f\u00f6re datum s\u00e4ger inte s\u00e5 mycket. Jag luktar och smakar alltid innan jag sl\u00e4nger n\u00e5got (om livsmedlet inte \u00e4r uppenbart \u00f6vers\u00e5llat av m\u00f6gel\u2026 ;-)).<\/p>\n

K\u00f6p ekologiskt!
\n<\/strong>Ibland kommer det matlarm som indikerar att ekologiskt inte alltid \u00e4r b\u00e4ttre \u00e4n konventionellt producerad mat. Men i det stora hela \u00e4r ekologiskt \u00e4nd\u00e5 b\u00e4ttre. Jag tycker Naturskyddsf\u00f6reningen har sammanfattat det himla bra h\u00e4r:\u00a0
http:\/\/www.naturskyddsforeningen.se\/vad-vi-gor\/jordbruk\/eko\/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt<\/a>.<\/p>\n

K\u00f6p mat med kort datum
\n<\/strong>S\u00e5 att det inte sl\u00e4ngs. Om du vet att du ska \u00e4ta maten de n\u00e4rmaste dagarna hinner maten inte bli d\u00e5lig. Numera finns butiker d\u00e4r enbart \u201dhalvgammal\u201d mat s\u00e4ljs till kraftigt rabatterat pris. Suver\u00e4nt p\u00e5 alla s\u00e4tt!<\/p>\n

F\u00f6lj \u00e5rstiderna
\n<\/strong>K\u00f6p frukt och gr\u00f6nsaker efter s\u00e4song. Att odla i v\u00e4xthus eller transportera l\u00e5ngt i on\u00f6dan \u00e4r ju bara dumt. Dessutom tillh\u00f6r jag dem som tycker det \u00e4r kul att inte \u00e4ta likadant \u00e5ret om. Plus att det som \u00e4r i s\u00e4song smakar godare och \u00e4r mer n\u00e4ringsrikt.<\/p>\n

K\u00e4nns det h\u00e4r \u00f6verambiti\u00f6st?\u00a0<\/strong>B\u00f6rja med att byta ut k\u00f6tt mot vegetariskt bara – eller med att minska matsvinnet.\u00a0Ju fler som g\u00f6r sm\u00e5 f\u00f6r\u00e4ndringar, desto st\u00f6rre effekt blir det.<\/p>\n

Minska matsvinnet\u00a0\u00e4r temat f\u00f6r kollektivet The Sustainable Society denna m\u00e5nad. L\u00e4s vad mina fellow bloggare skriver om \u00e4mnet h\u00e4r nedan.\u00a0N\u00e4sta m\u00e5nads tema presenteras 17 juli!<\/strong><\/p>\n

Evelinas Ekologiska – S\u00e5 minskar du matsvinnet – 5 enkla tips<\/a><\/p>\n

Husligheter \u2013 10 s\u00e4tt att minska matsvinnet hemma<\/a><\/p>\n

Naturligt snygg\/Hannah – 3 filmer om matsvinn du borde se<\/a><\/p>\n

Rowan Tree – Minska matsvinnet – att \u00e5teranv\u00e4nda en purjol\u00f6k<\/a><\/p>\n

Ekoenkelt – Mina 3 b\u00e4sta tips f\u00f6r att minska sitt matsvinn<\/a><\/p>\n

Slow fashion – Det h\u00e4r med att smaka och lukta p\u00e5 mat<\/a><\/p>\n

Ekomorsan – s\u00e5 minskar du ditt matsvinn<\/a><\/p>\n

Annas kemtv\u00e4tt – Noll matsvinn med kompostering<\/a><\/p>\n

Emmas vintage \u2013 7 busenkla (vegetariska) middagar \u2013 utan matsvinn<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

V\u00e4rldens godaste thai-inspirerade gryta, som jag g\u00f6r p\u00e5 de rotfrukter som finns hemma. N\u00e4r jag blev vegetarian som 18-\u00e5ring var det av en huvudsaklig anledning: Att spara p\u00e5 jordens resurser. Vi hade n\u00e4mligen l\u00e4st i skolan att det g\u00e5r \u00e5t 10 g\u00e5nger s\u00e5 mycket resurser f\u00f6r att producera ett kilo djurprotein j\u00e4mf\u00f6rt med protein fr\u00e5n v\u00e4xtriket. Milj\u00f6mupp som jag var redan d\u00e5, s\u00e5 gick budskapet… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":589,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[407],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2128"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2128"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2128\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/589"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2128"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2128"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2128"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}