{"id":1277,"date":"2016-10-04T18:30:19","date_gmt":"2016-10-04T16:30:19","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/?p=1277"},"modified":"2016-10-04T10:01:45","modified_gmt":"2016-10-04T08:01:45","slug":"ratt-val-kan-radda-ditt-morgonkaffe","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/ratt-val-kan-radda-ditt-morgonkaffe\/","title":{"rendered":"R\u00e4tt val kan r\u00e4dda ditt morgonkaffe"},"content":{"rendered":"

Ikeas kaffe P\u00c5T\u00c5R, som b\u00f6rjar s\u00e4ljas denna m\u00e5nad.<\/em><\/p>\n

L\u00e4ste ni Metro<\/a> i morse? D\u00e4r skrev Anneli Rogemann, vd f\u00f6r bist\u00e5ndsorganisationen We Effect om hur v\u00e5rt val av kaffe kan g\u00f6ra skillnad f\u00f6r miljontals m\u00e4nniskor runtom i v\u00e4rlden.<\/p>\n

Kaffet och kaffeodlarnas framtid \u00e4r n\u00e4mligen allvarligt hotad \u2013 p\u00e5 grund av klimatf\u00f6r\u00e4ndringarna. Stigande temperaturer i kombination med kraftiga regn har gjort kaffeplantorna extremt s\u00e5rbara f\u00f6r sjukdomar. Sk\u00f6rdarna minskar dramatiskt eller uteblir helt. Men vi kan hj\u00e4lpa till att v\u00e4nda den negativa trenden, genom att helt enkelt v\u00e4lja b\u00e4ttre kaffe. Det kan ge dessa effekter:<\/p>\n

    \n
  1. Mer stabil\u00a0inkomst<\/strong>
    \n80 procent av v\u00e4rldens kaffe produceras av sm\u00e5skaliga b\u00f6nder med sm\u00e5 marginaler. Utebliven sk\u00f6rd f\u00e5r stora konsekvenser f\u00f6r dem. Men\u00a0genom att odla ekologiskt och bli certifierade av till exempel Fairtrade kan b\u00f6nderna f\u00e5 mer betalt f\u00f6r sina kaffeb\u00f6nor.<\/li>\n
  2. Giftfria\u00a0odlingar<\/strong>
    \nM\u00e5nga odlare anv\u00e4nder i dag kemiska bek\u00e4mpningsmedel och dyrt konstg\u00f6dsel. Det kostar mycket\u00a0f\u00f6r redan fattiga m\u00e4nniskor, ger ett kaffe med s\u00e4mre kvalitet och \u00e4r skadligt f\u00f6r b\u00f6nderna. Ekologiska odlingar har enligt Anneli Rogemann \u2013 tv\u00e4rtemot vad man kan tro \u2013 visat sig vara mer motst\u00e5ndskraftiga mot sjukdomar j\u00e4mf\u00f6rt med besprutade diton.<\/li>\n
  3. Godare kaffe<\/strong>
    \nOdlingarna av Arabica, den kaffesort vi huvudsakligen dricker i Sverige, \u00e4r h\u00e5rdast drabbad av\u00a0klimatf\u00f6r\u00e4ndringarna. I st\u00e4llet har l\u00e4nder som Brasilien och Vietnam \u2013 med stora odlingsbara omr\u00e5den men med s\u00e4mre kaffekvalitet \u2013 tagit \u00f6ver produktionen. Genom att st\u00f6dja fler b\u00f6nder att odla ekologiskt kan produktionen av h\u00f6gkvalitativt kaffe fr\u00e5n Central- och Latinamerika forts\u00e4tta.<\/li>\n<\/ol>\n

    Gl\u00e4djande nog, s\u00e5 \u00e4r m\u00e5nga\u00a0f\u00f6retag redan hyfsat p\u00e5 bollen:
    \nIkea<\/strong>\u00a0b\u00f6rjar s\u00e4lja P\u00c5T\u00c5R kaffe denna m\u00e5nad \u2013 fem nya ekologiska och\u00a0UTZ-certifierade kaffesorter (UTZ \u00e4r inte lika omfattande som Fairtade, men utbildar b\u00f6nder f\u00f6r att skapa m\u00f6jligheter till b\u00e4ttre levnadsvillkor och en j\u00e4mn kvalitet p\u00e5 gr\u00f6dorna, samt minska odlingarnas milj\u00f6p\u00e5verkan).<\/p>\n

    Nescaf\u00e9<\/strong> lanserar (b\u00e4ttre sent \u00e4n aldrig) Fairtadem\u00e4rkta kaffesorten “GOLD Organic”.<\/p>\n

    Arvid Nordquist<\/strong> har sedan l\u00e4nge Fairtade- UTZ- och Kravm\u00e4rkt kaffe. Nu har de g\u00e5tt ett steg l\u00e4ngre och driver hela kafferosteriet p\u00e5 f\u00f6rnybar energi. L\u00e4s mer h\u00e4r<\/a>.<\/p>\n

    Det \u00e4r bara n\u00e5gra exempel. Och d\u00e4r tror jag att efterfr\u00e5gan fr\u00e5n oss konsumenter har\u00a0p\u00e5verkat utvecklingen – samtidigt som f\u00f6retagen har f\u00f6rst\u00e5tt att de m\u00e5ste odla ekologiskt f\u00f6r att \u00f6ver huvud taget kunna producera gott kaffe i framtiden.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

    Ikeas kaffe P\u00c5T\u00c5R, som b\u00f6rjar s\u00e4ljas denna m\u00e5nad. L\u00e4ste ni Metro i morse? D\u00e4r skrev Anneli Rogemann, vd f\u00f6r bist\u00e5ndsorganisationen We Effect om hur v\u00e5rt val av kaffe kan g\u00f6ra skillnad f\u00f6r miljontals m\u00e4nniskor runtom i v\u00e4rlden. Kaffet och kaffeodlarnas framtid \u00e4r n\u00e4mligen allvarligt hotad \u2013 p\u00e5 grund av klimatf\u00f6r\u00e4ndringarna. Stigande temperaturer i kombination med kraftiga regn har gjort kaffeplantorna extremt s\u00e5rbara f\u00f6r sjukdomar. Sk\u00f6rdarna… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":1279,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[399,8],"tags":[433,59,106,434,96],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1277"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1277"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1277\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1279"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1277"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1277"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/veckanseko\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1277"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}