Risi bisi betyder ris och ärtor och är en variant på risotto. Här har jag tagit mig lite friheter i tolkningen av rätten, genom att tillsätta frysta sojabönor och annat smarrigt.
Det här är också en rätt som är väldigt lätt att komplettera med kyckling, fisk, halloumi, ägg, friterad tofu etc – för att på så sätt tillfredsställa olika smakpreferenser.

Risi bisi med lite sting
4 port

2 dl avorioris
2 msk grönsaksfond i 8-9 dl vatten
1 msk olivolja
1 rödlök i skivor
2 vitlöksklyftor i skivor
1 tsk curry
3 dl strimlad purjolök
1-2 msk sweet chilisås
1 msk ostronsås
2 msk soja
Ev chiliflakes eller Chili explosion
ca 125 g frysta sojabönor
8-10 cocktailtomater, halverade

Sås:
2 dl turkisk yoghurt, 10 %
2 msk sett chilisås
1 dl strimlad färsk basilika

Börja med riset. Värm 8-9 dl vatten med grönsaksfond i. Stek avorioriset på låg värme i olja eller smör, till kornen är transparenta. Tillsätt grönsaksbuljong, någon deciliter i taget, och koka som en vanlig risotto i 18-20 minuter.
Fräs sedan röd lök, vitlök och curry i olivolja. Blanda ner purjo och låt steka med någon minut. Tillsätt det kokta riset. Smaksätt med sweet chilisås, ostronsås och soja, samt ev chiliflakes eller Chili Explosion. Rör ner sojabönorna och låt dem bli varma. Garnera med cocktailtomater.
Blanda ihop såsen och servera till.