På senhösten älskar jag varma, mustiga grytor. Jag älskar även sötpotatis. Så det här blev ju en riktig femetta!

Gryta med grön curry och sötpotatis
4 port

1 msk olja
1/2 gul lök
1-2 msk grön curry
1 stor sötpotatis, skalad och tärnad
1 brk kokosmjölk
1,5-2 dl vatten
1 medelstor aubergine, skalad och tärnad
6 limeblad
2 msk fisksås (uteslut om du vill äta äkta vegetariskt)
2 msk limesaft
2 tsk limeskal
2 tsk brunt farinsocker
färsk koriander

ris

Värm oljan i en wokpanna eller dylikt. Lägg ner lök och currypasta och fräs på medelstark värme i ca 3 minuter. Rör om under tiden.
Tillsätt kokosmjölk och vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud utan lock i 5 minuter. Tillsätt sötpotatis och koka ytterligare 6 minuter.
Tillsätt aubergine och limeblad och sjud i 10 minuter eller tills grönsakerna är riktigt mjuka.
Tillsätt eventuellt fisksås och definitivt limesaft och -skal, samt socker. Rör ihop och strö över färsk koriander (fryst funkar också).
Servera med ris eller annat favoritgryn.

Fler Asien-inspirerade grytor:

Veckans vardagsvego: Gryta med kokosgrädde och jordnötssmör

Veckans vardagsvego: Currygryta med tofu

Gul thaicurry