Jag brukar göra den här soppan ganska tjock och krämig. Bestäm själv vad du gillar bäst! Dragon ger fräsch smak som funkar fint året om.

Blomkålssoppa med mandelsmak
4-5 port

1/2 purjolök
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk currypulver
1 litet blomkålshuvud (ca 400 g)
2 potatisar
4 dl vatten
1 dl blötlagda sötmandlar
5 dl vanlig eller vegetabilisk mjölk
3-4 tsk plantaforce eller 1 msk grönsaksbuljongpulver
1 tsk söndersmulad dragon
1-2 tsk citronsaft
rädisor att dekorera med

Lägg mandlarna i blöt i 10-15 minuter.
Ansa och strimla purjon. Fräs den mjuk i oljan i en gryta i 3-4 minuter. Låt vitlök och curry fräsa med i slutet av stektiden.
Ansa blomkålen och skär den i mindre bitar. Skala och skiva potatisen. Häll vattnet och buljongextrakt i grytan och låt koka upp. Tillsätt blomkål och potatis. Låt koka ca 10 minuter, tills grönsakerna mjuknat.
Häll blötläggningsvattnet av mandlarna. Mal i mixer eller kaffekvarn. Tillsätt i grytan. Häll även ner mjölken och mixa ihop allt med en stavmixer (eller häll över i en matberedare). Tillsätt mer vatten om du vill ha tunnare soppa.
Smaka av med dragon, citron, salt och peppar. Garnera med skivade rädisor.

Fler goda och snabblagade soppor:

Veckans vardagsvego: Grön ärtsoppa

Veckans vardagsvego: Italienska matmuffins med matig tomatsoppa

Veckans vardagsvego: Tortellinisoppa