I mitt yrke som journalist på Hus & Hem har jag förmånen att få träffa och prata med en hel del intressanta människor. Sådana som bidrar till en mer hållbar värld, på sitt lilla sätt. För hållbarhet handlar ju inte bara om miljöfrågor.

I många länder är till exempel el en bristvara, vilket gör att läxläsning och de flesta hushållssysslor stannar av när solen går ner. Därför har Energiföretagen Sverige, i samarbete med Cirkuslampans grundare Mathias Johansson, nyligen tagit fram en lampa som både ska belysa – och åtgärda – problemet. Jag pratade lite med Mathias om det:

Kul samarbete! Vem var det som kom på idén till det?
– Det var Energiföretagen Sverige som kontaktade mig inför Elens dag 2017. Vi vill tillsammans uppmärksamma all den nytta som elen tillför i vår vardag, men också att många saknar tillgång till el och vilka problem det innebär. För varje såld lampa går 500 kronor till organisationen Givewatts.

Kände du till Givewatts innan detta samarbete?
– Faktiskt inte, men nu har jag betydligt bättre förståelse för hur situationen för många familjer i Kenya och Tanzania ser ut. Givewatts installerar lampor på skolor, sjukhuskliniker och i hem – oftast i små samhällen och byar långt ut på landsbygden. Med solenergilamporna har invånarna nu möjlighet att fortsätta verka efter mörkrets inbrott, de kan ersätta det hälso- och miljöfarliga fotogenet och skolbarnen kan läsa läxor utan att bli sjuka. Studieresultaten har förbättrats otroligt mycket tack vare det.

Varför valde ni formen av en glödlampa?
– Glödlampan är arketypen av det vi kallar lampa och står för den värme och det ljus som Cirkuslampan och Energiföretagen Sverige vill sprida både här och i Afrika genom Givewatts. Utifrån detta kändes formen av en glödlampa som ett självklart val.

Har samarbetet givit mersmak?
– Jag fick möjligheten att besöka några familjer i Kenya, vars vardag förändrats helt tack vare tillgången till en solenergilampa. Det är klart att man blir taggad av det! Jag hoppas kunna sprida initiativet till fler här hemma.