LIND DNA startades av två danska systrar, som började fundera kring vad man göra av återvunnet läder – och det kom också att bli “stommen” i deras nuvarande designkollektion.

Lädret i LIND DNA:s kollektion fångar en stark trend när det gäller hållbarhet: Att ta vara på spill från sådant som ändå produceras:

– Det rör sig om gammalt läder som tidigare använts i möbler eller blivit över vid möbeltillverkning: kärnläder som granuleras och blandas med cirka 20 procent naturgummi för att skapa ett slitstarkt och smutsresistent material, förklarar grundaren Preben Lind.

För att minska svinnet ytterligare tillverkar företaget sina produkter på beställning – grytunderlägg, bordstabletter, brickor men även möbler av olika slag.

Om läder i sig är ett hållbart material kan diskuteras. Å ena sidan är det resurskrävande eftersom materialet kommer från djur som förbrukat en massa foder och vatten etc under sin livstid. Å andra sidan – när man använder det i möbler etc så är det ett material som håller superlänge bara man tar hand om det på rätt sätt.
När man bor i ett land som Danmark, med så många välkända möbeltillverkare, känns det också logiskt att försöka ta tillvara så mycket av spillet från dem som möjligt.

Jag tycker helt enkelt att det är inspirerande med företag som tänker till kring de lokala förutsättningar som finns, och startar verksamhet utifrån det!

Som i Sverige, med all vår skog – hur kan vi använda den på ett så mångsidigt och hållbart sätt som möjligt. Bara fantasin sätter stopp…