Tretorn har i ett samarbete med Naturkompaniet tagit fram regnjackor gjorda av fiskenät, som tagits upp ur haven.

Många har kanske haft sportlov redan. Vi har det nu.
Oavsett vilket – jag började fundera över vilka miljövänliga alternativ som finns när det gäller kläder och utrustning till alla outdoor-fantaster. Gillar man att vandra eller åka skidor så brukar det ofta hänga ihop med kärlek till naturen, tänker jag.

Samtidigt som jag vet att många tillverkare av friluftskläder ligger långt efter när det gäller miljöarbetet. Greenpeace uppmärksammade problemet med miljöskadliga kemikalier i friluftsutrustning ganska stort förra året – och till en början var många företag väldigt kallsinniga mot kampanjen. Sedan dess har miljövindarna vänt och allt fler tillverkare fattar att konsumenterna vill ha sådant som inte belastar miljön i onödan – bara priset är hyfsat rimligt också.

Jag har hittat några riktigt bra exempel på schysst uteutrustning. Hoppas du hittar något som passar dig!

Friluftsliv ekologiskt Fjallraven Lundhags

Authentic Pant, från Lundhags, är gjord av ekologisk bomull och återvunnen polyester. 1 695 kr, finns hos t ex Naturkompaniet och Outdoorexperten.

ReKånken är gjord av en enda tråd från elva återvunna plastflaskor. Färgad med SpinDye-teknik som radikalt minskar åtgången av vatten, energi och kemikalier. Om du tröttnar på den, går den att återvinna igen! 899 kr, Fjällräven.

Fjällräven har 16 tält utan flamskyddsmedel, fluorkarboner och PVC. Även hållbar infällning av bågar. 

Svalbard Cotton av ekologisk bomull, 1 799 kr, Norrøna.