Lergryta “Användbar”, från Ikea.

Att plast är ett mindre bra materialval – både med avseende på hälsan och miljön – vet de flesta. Själv har jag ändå köpt en hel del redskap och annat till köket, mest av slentrian. Men vi jobbar på det. Här är några enkla och smarta sätt att göra köket hyfsat fritt från plast.

  • Byt ut matlådorna av plast mot alternativ i rostfritt stål eller glas. Finns bland annat hos Addnature.com och Ikea.
  • Klädnypor av trä fungerar lika bra som påsklämmorna i plast.
  • Byt ut disktrasorna mot alternativ av exempelvis lin. Finns hos Växbo lin.
  • Diskborstar av trä finns lite överallt numera – bland annat hos Granit eller Laplandecostore.se. Även köksredskap av trä finns i de flesta butiker med köksprodukter.
  • Skärbrädor av FSC-märkt trä är både vackra och skonsamma mot knivarna. Hållbara varianter finns bland annat hos Bagarenochkocken.se och Kitchentime.se. Bambubrädor (kan dock innehålla relativt mycket lim) finns bland annat hos Ikea.
  • Skippa teflonpannorna och tillaga i rostfritt/gjutjärn/lergrytor i stället.
  • Förvara i glas, rostfritt och porslin. Byttor av rostfritt går att frysa in.
  • Byt ut din gamla vattenkokare i plast mot en i rostfritt stål. Plastvarianten innehåller ämnen som kan vara hälsovådliga, och som kan lossna vid höga temperaturer.
  • Till och med plastfolien går att byta ut – mot bivaxdukar! De är gjorda av ekologiskt bomullslin, bivax, jojobaolja och kåda. Både bivax och jojoba är dessutom antibakteriella. Plus att man kan använda dukarna flera gånger – allt du behöver göra är att skölja med kallt vatten och lite diskmedel.