Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om probiotika. Vi är nog många som undrar vad probiotika egentligen är och vad det gör för nytta för huden. Den här veckan svarar Katarina på frågan och ger tips på hur du bäst tar del av probiotikans effekt!

Glöm inte att ställa din fråga du också, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:
Jag har hört att probiotika är bra för huden, skulle ni kunna förklara vad det är och vad det gör för huden?

KATARINAS SVAR:
Hej och tack för din fråga!
Probiotika är goda bakterier som vi naturligt har i kroppen som vi tillsätter i form av kosttillskott eller genom mat för att skydda oss från inre angrepp från skadliga bakterier som skapar sjukdom och obalanser. Men det skyddar också huden från yttre angrepp, hjälper huden att bevara sitt pH-värde och sin hudbarriär intakt och stärker immunförsvaret. Hudbarriären är det naturliga skydd vi har där bakteriefloran ingår som en del. Det är det allra yttersta lagret på vår hud och den finns över hela kroppen.

Man pratar mycket om tarmens betydelse för hudhälsan och hälsan över huvudtaget och då syftar man på att ha en hälsosam bakterieflora för att matsmältning och näringsupptag ska vara optimalt. Fungerar det inte som det ska syns det så småningom på huden. Om man använder starka peelingar för mycket och för ofta eller andra behandlingar som är lite tuffare för huden kan man förstöra hudens skyddsbarriär som då blir extra känslig och mottaglig för yttre angrepp t.ex. luftföroreningar, strålning, stark sol etc.

Alla hudproblem börjar alltid inifrån så har man problem som inte verkar ge sig kan man förutom att titta över sin hudvårdsrutin alltså ha viss hjälp av att äta probiotika. Man ska välja en med så många stammar som möjligt eftersom det har mycket bättre effekt. 10-12 stammar kan man hitta bra produkter med i hälsokosten. Givetvis behöver man också se över sina kostvanor, stressnivå osv. I Naturligt Snyggs webbshop finns Maria Åkerbergs probioskin med probiotika >>>

Det finns även hudvård med probiotika som kan ha en viss effekt genom att bevara ph-värdet på huden och på så sätt hjälpa till att motverka torr och stram hud genom att hålla fukten bättre. Ett märke som har lyckats med att ta fram effektiva produkter med levande bakterier är Sydafrikanska Esse Probiotic Skincare. Levande bakterier är ett måste för att dem ska ha effekt, annars är det allra säkrast att äta probiotika för att få nytta av bakterierna.

Norska märket Marina Miracle har även en dagkräm med levande probiotika: Amaranth Day Cream >>>

Även Börlind har en hudvårdsserie med levande probiotika: ZZ-serien >>>

 

Varma Hälsningar
Katarina, Hudterapeut

Mer läsning för dig:

Veckans fråga: Vad är egentligen hyaluronsyra?

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>