Du har säkert hört talas om serum som på olika sätt ska boosta din hud och kanske till och med åstadkomma mirakel? Men vad är egentligen serum? Är det samma sak som en ansiktsolja? Här reder vi några av de vanligaste frågorna kring serum: 

Vad är ett serum?

Serum kan komma i olika former, oljebaserat eller baserat på annan vätska, en del serum kan vara lite geléaktiga. En del är genomskinliga, vattniga, vita, rosa, en del doftar konstigt, andra doftar ljuvligt. En del sticks i ansiktet, andra känns inte alls.

Serum är oftare lite dyrare än vanliga krämer, och det beror på att de ofta innehåller lite dyrare och mer aktiva ingredienser som ska jobba med ett visst problem i huden.

Serum finns för många ”problem”.  Tex fuktserum med hyaluronsyra som hjälper till att bidra med fukt i huden. Det finns serum som jobbar med pigmentfläckar. Det finns serum som jobbar med fina linjer. Som jobbar med oren hud. Det finns helt enkelt många olika serum för många olika behov.

Alla behöver inte serum i sin hudvårdsrutin. Har du en ung hud utan problem finns det ingen anledning att använda serum. Har du en mogen hud utan problem och du trivs med din rutin behöver man inte heller ha serum. Det är inget måste!

Serum som är oljebaserade kallas också för ansiktsolja. Det är lite upp till producenten som döper sin produkt. En del döper den till Facial Oil, eller Face Oil eller Face Serum. Så du behöver själv fundera på om du vill ha en olja eller ett annat typ av serum.

serum

Hur man använder serum

Serum ska användas efter din rengöring, även efter ditt ansiktsvatten men före din ansiktskräm. Detta för att man vill att serumets aktiva ingredienser ska ha en chans att ta sig djupare ned i huden och verka.

Serum kan användas tillfälligt som en boost. Tex efter en lång sommar kan det vara bra att använda serum, eller när huden är i extra behov. Då använder man serum några veckor och sen kan man vänta till nästa gång huden har extra behov.

Man behöver inte ha serum från samma märke som sin övriga ansiktsvård. Man kan använda serum från något annat märke, man ska gå efter sitt behov.

Man kan använda serum både dag och natt. En del serum är gjorda för att verka på natten, andra kan man använda både dag och natt om man vill. En del orkar inte med serum på dagen och har dem enbart på natten. Och en del har enbart serum på natten och skippar då dagkräm. Det där kan man anpassa som man vill.

Man ska inte överdosera serum. Serum är ofta dyrbara droppar och man behöver inte mer än en liten ärta, eller ett par, tre droppar för att huden ska må bra. Klappa in serumet i ansiktet, låt det absorberas ett par minuter innan du applicerar din dagkräm eller din foundation.

Om du får en reaktion på ditt serum beror det troligen på att något av de aktiva ingredienserna. Ibland kan dessa reaktioner vara en anpassning och kan gå över av sig själv. De aktiva ingredienserna ska ju ned i huden och göra en förändring. Ha lite tålamod med dina produkter, ofta kan man inte testa bara en enda gång för att avgöra om produkten funkar eller inte. Men får du en allvarlig allergisk reaktion ska du självklart sluta använda den.

 

Läs mer om 8 ekologiska serum för pigmentfläckar:

8 serum som funkar på pigmentfläckar