Presenteras i samarbete med Urtekram 

 

Hur ska man veta vad som är ekologiskt i en produkt egentligen? Jo, man vänder på flaskan och läser INCI (ingredienslistan). Men är det verkligen glasklart? Urtekram, som har gjort ekologisk hudvård sen 70-talet, är tydliga på baksidan för att undvika förvirring. 

Ibland funderar man ju på om man behöver vara kemist för att begripa vad en skönhetsprodukt innehåller. Många företag marknadsför dessutom sina produkter som ”Eco” fast de kanske bara innehåller en liten andel av något naturligt. Allt fler företag har insett att det är viktigt att vara transparenta mot kunderna. Urtekram tex vill gärna att du ska känna dig trygg med innehållet och skriver tydligt ut hur stor del som faktiskt är ekologiskt.

Hur ser man det då?

Urtekrams fall är det enkelt. De ekologiska ingredienserna är alla utmärkta med en *. Står det till exempel: aloe barbadensis leaf extract* på ingrediensförteckningen så betyder det att just den är ekologisk. Innehåll som är märkt med två ** är framställt av ekologiska ingredienser. Exempel på detta är glycerin.

För att du ska se hur stor andel av innehållet i förpackningen som är ekologisk, tittar du på den lilla fyrkanten på baksidan av förpackningen.

urtekram-body-scrub (1)

På nyheten Body Scrub Coconut står det tex så här:

Ingredienser: Vatten, pärlor av ricinolja, vegetabiliska emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel, mandelolja*, sheasmör*, aloe vera*, glycerol**, majsstärkelse*, kokosolja*, polysackarid, söt apelsinolja*, parfym, natriumhyaluronat, hexapeptid-11, magnoliabarkextrakt, vitamin E. * = ekologisk. ** = tillverkad med användning av ekologiska råvaror.

18 % organic of total
Detta betyder att av hela innehållet i tuben, inklusive vatten och mineraler som aldrig kan vara ekologiska (eftersom de inte kommer från växter som odlas) är 18 % ekologiskt.

47 % organic of total minus water and minerals
Föreställ dig att du tar bort allt vatten och mineraler ur innehållet. Det du har kvar då är 100 %. Av dessa 100 % är 47 % ekologiskt i denna produkt.

Vad är då de övriga procenten undrar du då? Det är naturliga ingredienser som det av olika anledningar inte finns ekologiska alternativ till, det kan tex vara så att dessa ingredienser inte odlas ekologiskt, eller att de inte finns i tillräckligt stor mängd. Men dessa ingredienser är fortfarande naturliga och tillåtna att använda i ekologiska produkter.

• 100 % natural origin of total COSMOS ORGANIC certified by Ecocert Greenlife according to COSMOS Standard Available at http://COSMOS.ecocert.com
Detta innebär helt enkelt att 100% av innehållet är av 100% naturligt ursprung! Det finns alltså inte ett endaste spår av syntetiska ämnen så som tex parabener, silikoner, ftalater, PFAS-ämnen etc. Urtekram använder enbart förnyelsebara resurser.

Men vad betyder allt detta med Ecocert Greenlife och COSMOS  Standard undrar kanske du? Låt oss reda ut lite snabbt: Ecocert Greenlife är den största kontrollorganisationen av ekologiskt certifierade produkter och alla Urtekrams produkter har gått igenom deras strängaste certifiering Ecocert Cosmos Organics. Den märkningen kan du som konsument se som en garanti för att produkten innehåller minst 98% naturliga ingredienser och att den är helt fria från syntetiska färgämnen och konserveringsmedel.

 

urtekram-coconut-hand-soap-380-ml

Tittar man sen på Hand Soap Coconut står det på baksidan:

Ingredienser: Vatten, försåpad kokosolja och majsglukos, kokosnektar*, salt, söt apelsinolja*, parfym (eteriska oljor och extrakt), vitamin E. * = Ekologisk.

11 % organic of total

45 % organic of total minus water and minerals

100 % natural origin of total COSMOS ORGANIC certified by Ecocert Greenlife according to COSMOS Standard Available at http://COSMOS.ecocert.com

Nu var det förhoppningsvis riktigt enkelt att läsa ut att produkten innehåller totalt 11% ekologiska ingredienser och av det växtbaserade innehållet (alltså vatten och mineraler borträknat) är 45% av innehållet ekologiskt. Och slutligen: att allt innehåll i flaskan har ett naturligt ursprung och är godkända enligt Ecocert Cosmos Organics.

Ganska tydligt, eller hur!?

Här kan du läsa mer om Urtekram och innehållet i deras hygien- och hudvårdsprodukter.