I samarbete med SEB

– Skatteåterbäringen kan vara en bra grundplåt att börja med, som gör det roligare att komma igång, säger SEB:s placeringsstrateg Roger Törnkvist. Här ger han sina bästa tips på hur du kan lägga upp en bra sparplan.

Eftersom du kan ha olika mål med ditt sparande kan det vara bra att dela upp det i olika delar, till exempel i buffert-, mål- och långsiktigt sparande.

Spara till en buffert

Det första sparande du behöver är en buffert för oväntade utgifter. Det kan kännas tryggt att ha extra pengar att ta av om något oförutsägbart skulle inträffa.

– En bra riktlinje är att det kan vara bra att ha två månadslöner i buffert, men hur mycket du kan spara beror förstås på vilken ekonomisk situation du befinner dig i.

Spara för mer långsiktiga planer

När du fått ihop en rimlig buffert kan du också börja fokusera på dina lite mer långsiktiga mål och planer. Kanske planerar du en resa, att köpa hus eller ge barnen ett startkapital den dag de flyttar hemifrån? Om du vet att du behöver 40 000 kronor om 5 år kan du räkna ut hur mycket du behöver sätta av varje månad.

– Ett bra tips som gör målsparandet extra roligt är att öronmärka och namnge dina olika konton. Heter kontot ”Paris” eller ”Bröllop” kan du se målet framför dig ännu tydligare och det blir roligare att följa utvecklingen på sparandet.

Spara till ditt liv som pensionär

Det sparande som har längst tid på sig att växa är oftast sparandet till pensionen – en del som blir allt viktigare i och med sjunkande pensionsnivåer och det faktum att vi lever allt längre.

För de allra flesta krävs det att man kompletterar den pension man får från staten och arbetsgivaren med ett privat pensionssparande, för att man ska komma upp i en rimlig nivå den dag man går i pension. Och tänk på att ju tidigare du börjar, desto större kapital kommer du att ha den dag du blir pensionär.

Spara regelbundet

Roger Törnkvist tipsar om att det enklaste sättet att spara är att lägga upp ett månatligt sparande där pengarna dras direkt från lönen. Att vänta till slutet av månaden är sällan en god idé eftersom risken då är stor att du har spenderat pengarna.

– Med ett månadssparande går allt med automatik och plötsligt har sparandet vuxit till större summor. Det viktigaste är inte hur mycket du sparar, utan att du faktiskt gör det, förklarar Roger.

Kom igång med ditt sparande