När jag hörde talas om en menskopp första gången öppnades en ny värld som från början lät för bra för att vara sann. Om den är så fantastisk varför visste jag inte om den? För mig och många andra har det i första hand funnits två alternativ när mensen är på intåg, tamponger eller bindor. Bindor ger mig panik och därför har tamponger alltid varit min melodi.

Men i takt med att jag gjorde min skönhetsdetox tänkte jag på allt och började leta efter alternativ. Visst finns det ekoalternativ i form av både bindor och tamponger men jag kände att jag ville komma ifrån engångsförbrukningen.

Då dök den upp: Menskoppen. En liten kopp som skulle vissa sig bli en oumbärlig sak som jag i dag inte klarar mig utan! Min menskopp kommer från OrganicCup.

  • Miljön jublar! Vanliga tamponger och bindor innehåller syntetiska material som vår miljö inte klarar av att bryta ned. De innehåller även kemikalier och blekmedel som är allt annat än bra för våra kroppar. Ha även i åtanke att en kvinna använder ca 10 000 tamponger under en livstid vilket blir en hel del av ovannämnda tråkigheter.
  • När du satt in din menskopp behöver du inte tänka på när och var du ska byta. Den bara finns där och du kan ha den inne i 12 timmar. Den har kapacitet för tre gånger så mycket blod som en tampong eller binda!
  • En menskopp torkar inte ut dina slemhinnor! Den samlar upp mensen till skillnad från en tampong som suger upp all fukt.
  • På ett år lägger en kvinna ca 500 kr på mensskydd. En menskopp kostar ungefär 229 kr och håller i minst 5 år.

 

Hur gör man?

Man trycker ihop den, liksom viker den upptill och för in, sedan vecklas den ut. Låter kanske konstigt men faktum är att det efter viss övning går otroligt snabbt och smidigt. Känns det obekvämt kan man klippa bort piggen längst ut.

Vid uttagning trycker man ihop koppen så att vakuumet släpper och drar ur koppen.

När du tömmer koppen gör du det i toaletten och sköljer ur den innan du sätter tillbaka den. Ett tips om du har problem med att koppen inte vecklar ut sig är att efter du sköljt av den, avsluta med riktigt kallt vatten så att koppen blir aningen styvare.

När din mens är slut: Koka koppen i några minuter så är den ren och redo för nästa gång.

För mer info kring OrganicCup läs här.

En instruktions video kring insättning finns här.

Idag klara jag mig inte utan min menskopp och jag vill att alla ska veta hur fantastisk denna pryl är!!

 

sign