Visste ni att många människor idag lever med näringsbrister? Ofta utan att veta om det.

Tre av de vanligare bristerna hos oss i norden är den fleromättade fettsyran Omega 3, mineralet magnesium och solvitaminen vitamin D.  Näringsobalanser i systemet ger kroppen dåliga förutsättningar att fungera optimalt, och just dessa tre kan vara svåra att få i sig tillräckligt av via maten – även om du äter en bra, varierad kost.

Omega 3

De livsviktiga fettsyrorna omega 3 och omega 6 reglerar många processer i kroppen, och det vi vill åt är en bra jämvikt mellan dessa. Men  idag är det vanligt med en snedfördelning mellan dessa fettsyror och många får i sig allt för mycket av den inflammationsdrivande fettsyran omega 6 via ”modern mat” som vegetabiliskt fett, halvfabrikat, friterat, godis, kakor, margarin m.fl. Samtidigt äter man för lite omega 3, fettsyran som bl.a. minskar inflammationer, kronisk smärta och insulinresistens. Omega 3 finns som de flesta säkert vet i fet fisk som lax och makrill. Det finns även i kött från gräsbetande djur, ekologiska mejeriprodukter och ägg från glada, frigående höns. Tilläggas bör är att omega 3 även finns som ALA i vegetabiliska källor men denna form av omega 3 har vår kropp betydligt svårare att omvandla – till de essentiella varianterna DHA och EPA – och ta upp.

Magnesium

Magnesium är mineralen som påverkar kroppen på många olika sätt, och några av effekterna på magnesiumbrist är muskelkramper, förstoppning, migrän, depression, oro och benskörhet (magnesium behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium). En anledning till magnesiumbristen är det faktum att jordarna numera innehåller så låga mineralhalter samt att många äter en spannmålsbaserad kost där fytinsyra binder magnesium och andra mineraler. Även hård träning och mycket stress förbrukar magnesium snabbare. Magnesium finns naturligt i till exempel kött, baljväxter, gröna bladgrönsaker, frön och nötter som paranöt, mandlar och cashew.

Vitamin D

De undre hudlagren är den bästa fabriken för vitamin D. Men eftersom att UVB-strålar filtreras bort i atmosfären när din skugga är längre än dig själv (dvs under 45 % vinkel), så kan man på våra nordliga breddgrader bara tillverka D-vitamin några timmar runt lunchtid under sommarhalvåret. Mellan oktober och april ger solen i norra Europa inget vitamin D att tala om. Tillräckligt med D-vitamin behövs för celldelning, insulinkänslighet, immunförsvar och vår kognitiva funktion. När vi blir äldre förändras absorptionen i tarmen, och vid  glutenintolerans samt andra inflammatoriska sjukdomar kan upptaget sjunka avsevärt. Vitamin D lagras för övrigt i lever och fettvävnad och finns i fet, animalisk mat och mejerier.

 

Sist men inte minst. Om du känner att du behöver hjälp med att lägga om kosten så kontakta en certifierad kostrådgivare. Och det är alltid en god ide att ta kosttillskott av bra kvalitét för att stötta upp eventuella näringsobalanser och boosta kroppen lite extra i dessa tider.

♥ Följ mig på Insta @ wellnesswarrior.sofi