Idag hade jag egentligen tänkt skriva om pre-och probiotika men det blev denna högaktuella text om järntillskott istället – och nu ska jag berätta varför. 

Många kvinnor idag drabbas av järnbrist och det är ett relativt vanligt symptom om man har (riklig)mens, äter en strikt kost eller är gravid. Jag är ju själv gravid i skrivande stund och hade i början av graviditeten riktigt bra järnvärnden enligt min barnmorska. Men vid den förra kontrollen så berättade hon att mina värden sjunkit och att hon definitivt tyckte att jag skulle äta järntillskott om 100 mg per dag för att återställa mitt blodvärde, dvs. normalisera koncentrationen av hemoglobin i blodet.

Blodbrist, även kallad anemi, drabbar globalt sett cirka 15–20 % av alla gravida kvinnor och diagnosen i sig innebär att det finns för lite röda blodkroppen för att kroppens olika organ ska få tillräckligt med syre. Den största majoriteten av blodbristdiagnoser ställs mot slutet av graviditeten, när barnet växer snabbt och därför tar upp mycket järn från mamman. Vidare finns det studier som visar på att en blodbristdiagnos kan ge en ökad risk för intellektuell funktionsnedsättning, autism och ADHD hos barnet.

Hur som helst. Jag lydde såklart min barnmorska och köpte det järntillskott som kvinnan på apoteket rekommenderade efter att jag tydligt uttryckt att jag ville ha den varianten som var snällast för magen. Och enligt henne var detta Niferex. Så jag började äta niferex omgående och det tog inte lång tid innan min annars ganska tåliga mage kraschade och jag började må illa igen (mådde illa första 13 veckorna av graviditeten). Ska det verkligen behöva vara såhär?

Jag började i samband med detta konstaterande göra min egen research och jag kontaktade även kosttillskott-butiken Greatlife.se gällande tillskott av järn. Jag rekommenderades då att prova deras produkt Blood Builder från Megafood – ett kosttillskott baserat på whole food (riktigt mat) som visat sig öka hemoglobinvärdet och järnnivåerna, trots sin lägre dos av järn per tablett. Men mest intressant var självklart att jag med dessa tabletter förmodligen skulle slippa illamåendet och de supertrista biverkningar på mage- och tarm som många andra järntillskott uppenbarligen verkar resultera i.

Okej, väl värt att testa tänkte jag och beställde hem en burk. Nu har jag ätit järntabletterna i typ 3 veckor och har sluppit såväl illamående som trubbel med lilla (ok, numera stora) magen. Häromdagen fick jag även veta av min BM att mitt järnvärde gått upp sedan förra gången jag var där.

Summan av kardemumman? Strunta i tillskott av låg kvalitet och satsa direkt på produkter av hög kvalitet med hög biotillgänglighet, så slipper du både kasta pengar i sjön och må som en påse skit 😉 Win-win!

Kram Sofi, Hälsocoach

 

*inlägget innehåller sponsrade länkar

Bra och dåliga järntillskott

Megafood VS. Niferex