Vilket kärleksspråk talar du?

Vi pratar just nu om kärlekens språk på våra psykologilektioner och det är ju såå intressant. Det finns alltså fem olika kärlekssspråk: bekräftande ord, tjänster, fysisk beröring, gåvor och (kvalitets)tid. Att veta vilket eller vilka språk man talar kan vara av stor vikt när det kommer till relationer eftersom att just olika kärleksspråk är anledningen till att många par-relationer inte fungerar. Man förstår varandra helt enkelt inte. Detta kan även appliceras på andra typer relationer såsom vänskapsrelationer eller familjemedlemmar emellan.

Ponera att jag har fysisk beröring som främsta kärleksspråk – då spelar det ingen roll hur många gånger min partner tvättar min bil eller städar garaget – jag behöver något annat för att må bra. Eller om ens partners främsta kärleksspråk är gåvor men ditt är bekräftande ord. Eller en modern klassiker: du vill ha och prioriterar kvalitetstid men den andra personen sitter mest och blippar med sin mobil när ni äntligen fått till att ses. Ja, ni fattar själva hur komplicerat och fel det kan bli…

Vi har även fått göra ett test online och om du med vill testa så hittar du länken här: Testa ditt kärleksspråk

Vad är kärlekens 5 språk?

Fem sätt att visa kärlek på
  • Psykologen Gary Chapman har identifierat de 5 vanligaste sätten vi visar vår kärlek på.
  • Lär dig ditt språk (och din partners!) för att bättre kunna visa er kärlek till varandra!
Varför är det värdefullt?
  • Du och din partner har ofta inte samma kärleksspråk.
  • Om du bara talar ditt kärleksspråk till din partner så kanske hen inte upplever den kärlek du vill visa. Och vice versa!
  • Om din partner inte känner till ditt kärleksspråk så vet inte hen om hur hen på bästa sätt kan visa sin kärlek till dig.
Hur kan jag använda det?
  • Lär känna din partners kärleksspåk och öva på att visa kärlek på hens språk! Annars är risken att du talar ”kinesiska” till någon som bara kan svenska och engelska.
  • Berätta för din partner hur hen kan visa sin kärlek till dig – på vilket sätt du känner dig extra älskad på!

 

de fem olika kärleksspråken