B-vitamin är faktiskt min favoritvitamin, om man nu kan ha en sådan 😉 Jag vet inte riktigt varför. Kanske för att jag på senare tid förstått hur viktig den är för kropp och själ, och hur många kroppsliga funktioner den faktiskt är inblandad i. Eller därför att den är bra för huden och ökar moståndskraften mot stress?!

Så, vad är B-vitamin?

B-vitamin är en familj vattenlösliga vitaminer som delas upp i 8 olika varianter. Dessa vitaminer, som alla har sina egna unika egenskaper, stimulerar bland annat livsviktiga kroppsfunktioner som ämnesomsättning, celldelning och immunförsvar. Även hud, hår och naglar är beroende av B-vitaminer.

  • Tiamin (B1)
  • Riboflavin (B2)
  • Niacin (B3)
  • Pantotensyra (B5)
  • Pyridoxin (B6)
  • Biotin (B7)
  • Folat (B9)
  • Kobalamin (B12)

Varför jag försöker äta mer B-vitamin?

Själv äter jag främst tillskott för att stötta kroppen och öka min motståndskraft mot stress, eftersom att långvarig stress kan tömma ens B vitamin-reseroarer. B-vitamin behövs för den mentala hälsan, för att hjärnan skall funka som den ska (brist har kopplats till bl.a depression) och de motverkar inflammation i kroppen. Vidare är vitamin B viktigt för vårt immunförsvar och för att motverka energiförlust och trötthet. Tillskott av B-vitamin (B1) kan du även ta på sommaren för att hålla myggor och knott på replängds avstånd, eftersom att de inte alls verkar uppskatta doften. Detta har funkat bra för mig när jag varit utomlands tidigare. Om vi snackar hud och hudhälsa så är det framförallt B3, B5 och B7 du ska satsa på så varför inte köra en äggfrulle för att maxa effektiviteten?. Och släng in en fiberrrik havregrynsgröt vid sidan om med vettja 😉

Vart finns dessa trevliga B-vitaminer?

Det finns massvis av naturliga B-vitaminkällor och du hittar dem i bla. fisk och skaldjur, kött, många gröna grönsaker, bönor, ägg, spannmål, banan och avokado. B12 finns dock enbart (i tillräckligt stor mängd) i animaliska produkter så för den som är vegan/vegeterian är det extra viktigt att få i sig dessa via andra källor. Kanske kan den nya B12-sprejen från Helhetshälsa vara nåt?

Bonus: Testa Bipollen som är ett av naturens mest näringsrika ämnen och innehåller hela spektrat av B-vitaminer + massor av andra trevliga nyttigheter. Om du vill testa ett kosttilskott så rekommenderar jag B-comlexet från mitt favoritbrand Pureness. 

Have a  good one ♥

/ Sofi