Så, vad menas med hudbarriär?

Hudbarriären syftar till hornlagret – den osynliga hinna som möter omvärlden och som har en stor inverkan på din huds motståndskraft. Barriären i sig är uppbyggd av bl.a döda hudceller, ceramider och fettsyror och den skyddar oss mot irriterande och smittsamma ämnen som annars kan tränga in i huden och orsaka inflammation, klåda mm. Den har också uppgiften att låsa inne fukt, vilket är en förutsättning för en god hudhälsa.

Jag skulle säga att en stark, välmående barriär faktiskt det som bäst bromsar upp hudens åldrande och dessutom så minskar en stark barriär avsevärt risken för hudsjukdomar. Med andra ord; var rädd om din hudbarriär och vårda den ömt genom att använda hudvårdsprodukter utan onödiga tillsatser och med ingredienser som liknar din huds egna. Tänk också på att dina hudvårdsprodukter bör ha ett hudvänligt pH-värde som ligger runt 4,5-5,5.

Hur vet jag om min hudbarriär är försvagad?

Vanliga tecken på en skadad hudbarriär är att huden upplevs konstant torr och stram. Särskilt efter att du tvättat ansiktet eller duschat. Huden kan också blir väldigt reaktiv och snabbt reagera negativt på produkter, väderförändringar etc. Även eksem och olika typer av utslag kan vara resultatet av en skadad hudbarriär.

Om du har problem med huden likande dessa ovan så skippa aktiva och peelande produkter ett tag och satsa på snällare varianter som repererar, stärker och lugnar. Tänk dock på att det tar tid att reparera en skadad barriär så ha tålamod och försök vara konsekvent ♥

Bra ingredienser att hålla utkik efter är till exempel:

  • Ceramider
  • Niacinamid
  • Squalene
  • Allantoin
  • Sheasmör
  • Fuktibindare som hyaluronsyra och glycerin.

 

Dela gärna med er av era egna erfarenheter – Vad har funkat bäst för dig? 🙂