Smokey eyes – så gör man! Försöker du också få till sådär perfekt sotade ögon men får riktigt inte till det? Här kommer en användbar guide till hur du gör sotade ögon och vilka produkter som kan passa bra att använda. Dags att damma av partyskorna och festklänningen – och på med mycket smink!

Steg för steg – sotade ögon:

  • Börja med att sminka ögonen. När du gör en sotning är risken att små partiklar av ögonskuggan kommer att hamna under ögonen och ge mörka ringar under ögonen. Det vill vi undvika! Därför att det bättre att du gör klart sotningen runt ögonen och sen lägger du din bas.
  • Grunda ögonlocket med primer. Du kan antingen använda en primer anpassad för ögonlocket eller grunda med lite foundation eller concealer och sen lite puder ovanpå. Nu är ditt ögonlock redo för skuggor!
  • Lägg ögonskugga mellan ögonfransarna. För att slippa ett mellanrum mellan ögonlock och fransar och ge en intensiv blick med mascara, lägger du ögonskugga och eventuellt kajalpenna mellan ögonfransarna och suddar försiktigt. Använd en tunn snedställd borste som du doppar din mörka skugga i. Lite som att du fyller i ögats egna konturer. Vill du hellre rama in ögat med kajalpenna gör du det, måle så tätt in på din övre franskant som du bara kan.
  • Kajal på vattenlinjen. Måla sen med en mjuk kajalpenna på din nedre vattenlinje, alltså den lilla kanten mellan ögat och nedre fransarna. Sen kan du lyfta lite lätt på den övre ögonlocket och även måla med kajal på den övre vattenlinjen.
  • Applicera sen ögonskugga på den rörliga delen av ögonlocket. Använd en platt ögonskuggspensel och doppa den i ögonskuggan, välj tex en grå, mörkbrun eller midnattsblå nyans för extra intensiva ögon.  ”Slå av” penseln så överflödig skugga faller av och tryck sen penseln mot ögonlocket.
  • Applicera ögonskuggan mer intensivt mot utkanten av ögat och mindre intensivt mot inre ögat. När du känner dig nöjd med formen, kan du titta rakt in i en spegel för att kolla att skuggan syns lite över den rörliga delen av ögonlocket. Använd hellre mindre mängd ögonskugga varje gång du applicerar än att lägga på för mycket. Du kan alltid bygga på, mycket jobbigare att sudda bort…
  • Sudda ut ögonskuggan. Nu när du är nöjd med formen på din ögonskugga använder du dig av en fluffig ögonskuggspensel och suddar översta kanten på ögonskuggan, mot brynbenet så du inte har en skarp kant av ögonskugga. Detta kallas blending, och borsten kallas ofta för blendingbrush.
  • Highlighter på brynbenet. För att förhöja effekten och formen på brynet kan du lägga en ljus ögonskugga eller highlighter precis under brynbenet. Tänk på att mörkt alltid fördjupar och ljust förhöjer.

sotade ögon

Här är en mjukt sotad look med mjuka kanter, och monokrom färg, alltså en och samma nyans över hela ögonlocket. Även under ögat ligger det ögonskugga. Använd en tunn borste för att få till skuggan även under ögat.

Produkter som passar till smokey eyes:

primer ögonskugga

Primer – grunda med en primer så att ögonskuggan fäster och sitter bättre. Lily Lolo, Eye Primer, 169 kronor. 

Ögonskuggor – en smart palett med ögonskuggor som passar perfekt för sotning! Från den mörkaste nyansen till highligter. Lily Lolo, Eye Shadow Palette, Smoke & Mirrors, 399 kronor. 

ögonskuggepalett smokey eyes

Palett med ögonskuggor – perfekta mörka nyanser för smokey eyes och till budgetpris! Benecos, Natural Quattro Eyeshadow, Smokey Eyes, 89 kronor. 

svart ögonskugga

Svart ögonskugga – perfekt ögonskugga för linjerna närmast ögonfransarna. Använd en smal snedställd borste för att komma nära. Estelle & Thild, BioMineral Silky Eyeshadow Noir, 229 kronor. 

ögonskugga borste

Pensel för ögonskugga – använd en mindre och platt borste för att trycka in ögonskuggan. Purobio Cosmetics, Creamy Eyeshadow Brush, 110 kronor. smokey eyes highlighter Highlighter – skapa kontrast med en ljus highlighter på brynbenet och längst in i ögonvrån. Lavera, Natural Glow Highlighter, Rosy Shine, 135 kronor. 

LÄS MER: 

Sminktips för mogen hud