Skönhetsföretaget Estée Lauder säljer skönhetsprodukter som innehåller ett cancerframkallande ämne – och marknadsför sig samtidigt genom bröstcancer-kampanjer.

Sminkmärket Estée Lauder är starkt förknippade med rosa bandet-kampanjer om hösten och säljer produkter ”i kampen mot bröstcancer”. Nu har tidningen Sveriges Natur avslöjat företaget, som producerar och säljer produkter som innehåller just cancerframkallande ämnen.

Det aktuella ämnet är ett konserveringsämne som förkortas PHMB och som är klassat som ett CMR-ämne vilket innebär att de är cancerframkallande, mutagena (genotoxiska) & reproduktionstoxiska och det förbjöds redan 2015.

Hälsovetare och sakkunniga rasar nu mot företaget som fått EU-kommissionen att omtolka lagen gällande ämnet. Under flera år har man påverkat EU-kommissionen med hjälp av ihärdig lobbyverksamhet. Enligt artikeln i Svensk Natur har Estée Lauder lagt 1,4 miljoner kronor om året på sin lobbyverksamhet.

Svenska Läkemedelsverket uttalar sig kritiskt mot ämnet som finns i flera av företagets produkter. De menar att PHMB bör vara förbjudet per automatik.

Estée Lauder äger bland andra märkena Clinique, La Mer, Smashbox, Bobby Brown, Origins, Too Faced och Mac och är ett var världens största skönhetsföretag.

Redan förra året slog man larm i Danmark gällande PHMB och tidningen Fri Köpenskap skrev då att flera andra konventionella märken använde sig av ämnet. Här är deras lista.

 

Källa: Sveriges Natur
Bild: Instagram & Estée Lauder

 

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt vid nästa köp >>>