Vilken hudvård kan man använda som gravid och vad ska man undvika? Denna vecka svarar vår hudterapeut Sara på frågan och ger enkla tips att följa.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej Naturligt Snygg,

Jag har precis fått veta att jag är gravid (så exalterad). Finns det några ämnen i naturlig/ekologisk hudvård som är bra att undvika vid graviditet? Något annat som är bra att tänka på?

Vänligen
Ella

SARAS SVAR:

Grattis till graviditeten! Absolut, det finns några saker som är bra att känna till under graviditeten när det kommer till hudvårdsprodukter, men det flesta produkter som är naturliga/ekologiska är inget du behöver undvika, så egentligen gäller det mer konventionella skönhetsprodukter.

Undvik hormonstörande ämnen 

Det finns några grupper av ämnen som används i hudvårdsprodukter som är misstänkt och/eller klassade som hormonstörande. Det är t.ex. vissa typer av parabener, cykliska silikoner, vissa mikroplaster och perflourerade ämnen. Undvik ämnen som slutar på eller innehåller orden: -paraben, -siloxane, -cone, PE, PMMA, PTFE, Polytef, polyfluoro-, perflouro. Dessa ämnen brukar generellt sett inte finnas i ekologisk och naturlig hudvård.

Välj parfymerade produkter med försiktighet

Gällande doftämnen så bör du vara försiktig med parfymer och parfymerade produkter. Det okej att använda produkter doftsatta med rena eteriska oljor (utspädda i produkten), om du klarar doftämnen rent doftmässigt. Däremot rekommenderar jag dig att undvika alla parfymerade produkter med syntetisk parfym eller parfymblandningar (dvs där det är oklart vad parfymblandningarna innehåller). Orsaken är att man tillsätter ftalater till parfymer. Dessa gör så att doften håller länge på huden, men ftalater misstänkts också vara hormonstörande. Ftalater behöver inte skrivas ut på innehållsförteckningen så det är omöjligt som konsument att veta om en parfymerad produkt innehåller ftalater. Om ordet perfume står på innehållsförteckningen och det finns ingen specificering att det enbart består av eteriska oljor (essential oils på engelska), då skulle jag undvika det. Den enda eteriska oljan som man säger att man ska undvika vid graviditet är myrra, den är dock inte så vanlig i hudvårdsprodukter. 

Uppdatera din hudvårdsrutin

När man blir gravid sker hormonella förändringar i kroppen vilket kan påverka huden så du kan behöva tänka annorlunda kring vilka produkter som passar din hud, men det är inget som är farligt, utan det kan vara bra att uppdatera hudvårdsrutinen. Många blir känsligare i huden eller får t.ex. fler finnar. 

Prova Maria Åkerberg Beauty Starter Set Gentle för känslig hud >>

Skydda huden mot solen & stärk skyddsbarriären

I och med hormonförändringarna finns det ökad risk för melasma (pigmentfläckar) så se till att skydda huden, speciellt i solen och tänk extra på att bygga upp hudens skyddsbarriär. Var därför försiktig med starka peelingar och annat som kan göra huden mer känslig och oskyddad. 

Mer läsning för dig:

Hur väljer jag ekologisk hudvård till mina barn?