Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om vilka ekologiska dofter som passar män. Den här veckan svarar Ivan på frågan, han tipsar om såväl doftnoter som alternativ till just parfym som ändå får dig att dofta fräscht.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej Ivan! Jag är en 35-årig man som är ny i ekovärlden och skulle vilja ha lite guidning bra mansdofter. Först och främst, finns det några typiska naturliga mansdofter eller ingredienser som jag ska hålla utkik efter när jag väljer hudvård och deodoranter, som är säkra ”mans-kort”? Sedan undrar jag om det finns olika doftfamiljer som man ska hålla sig till som matchar varandra, så att det inte blir too much med olika dofter från deo, after shave, hudkräm osv. Jag undrar också om du har någon favoritparfym för män – jag skulle vilja ha tips på en doft för sommaren som är lite lättare och så någon lite mustigare för hösten och vintern.
/Per

ivan-skonhetspanelen

IVAN SVARAR: Hej Per! Vilken kul fråga att svara på. 🙂 Jag släppte för längesedan gränserna mellan det som anses manligt och kvinnligt inom doftvärlden och väljer utifrån det som jag trivs i själv. Rosdoft, exempelvis, är något som många kanske skulle förknippa med något feminint, men hittar du en kombination som tex ros och peppar med cederträ så blir den på mig väldigt rätt och upplevs av många som självklart maskulin. Tips på sådan kombination är Pure Essence Eau de Parfum No.2 från Neals Yard Remedies. Måste provas på och låta den utvecklas på huden en stund. Passar väl till en varm sommarkväll.

Själv väljer jag väldigt diskreta deodoranter för att kunna tillsätta doft i form av några försiktiga spray av parfym på nacken. Det är där man bör bära en doft, då blir den inte så påträngande. En spray does the trick! 🙂

När det kommer till dofter på hudvård och kroppsvård så bryr jag mig inte så mycket då de dofter brukar avta rätt snabbt efter applicering. Jag använder aldrig aftershave då jag istället använder en till två droppar jojobaolja som är antibakteriell, binder fukt (vecklar ut linjer) och är mjukgörande. Den doftar inte heller något. Ansiktsvatten ersätter även den after shave och skonar huden. Då kan jag istället välja doft helt fritt efter humör eller tillfälle. Mitt tips är att välja dofter som du känner dig bekväm med och tänk utanför boxen. Tips på diskreta deos är Alun Spray från Gröna gredelina samt Undercover Agent Från Ture Organic Of Sweden eller Neutral från Care Of Gerd.

Oftast är det kanske träiga doftnoter som anses vara extra manliga som exempelvis cederträ. Men tänk bortom det traditionella. Vad sägs om något medelhavsinspirerat som fikon? Eller varför inte en subtil vaniljdoft som faktiskt visar sig ha en väldigt attraktionskraft. En studie gjord i butiker visade att de varuhus som använde sig av vaniljdoft i sina lokaler fick sina besökare att stanna längre. Jag vill faktiskt påstå att när jag bär just vaniljdoft får jag alltid komplimanger för att jag doftar så behagligt. Den subtila sötman från fikon och vanilj blir väldigt tilltalande på en varm hud. Passar utmärkt både i kalla och varma tider.

Spana in Les Scenteurs Gourmands som har flera fantastiska kombinationer. Just de ovannämnda heter Figue Sauvage.

Vill du ha något riktigt mustigt som upplevs som otroligt maskulint bör du spana in Oud. Ingrediensen Oud är sällsynt och anses väldigt lyxig. Det är en olja (harts) som utvinns ur ett träd (Aquilaria agallocha) som smittats av en parasitsvamp (Phialphora parasitica). Svampen påverkar oljan ju längre den parasiterat trädet, det blir mörkare och djupare. Träigare och djupare doftnot går nästan inte att få. Ett kilogram oud kostar ca 260 000 kronor. Oud finns idag i flera olika varianter men här är en favorit . Detta passar absolut som en varm kontrast under vår kalla vinter.

Les scenteurs Gormandes dofter finns i att köpa i sverige, du hittar en svensk återförsäljare här >>>

Florascent är ett märke som har några dofter som jag gillar mycket och hamnat i min samling. Som du kanske förstår har jag några stycken som jag varierar mellan. Från Florascent har jag Tango och Habanna.

Just Habanna är både blommig och kryddig med peppar och kardemumma samt tonkaböna som ger ett mustigt djup åt doften. Tango är en sexig historia som upplevs väldigt maskulin trots att den innehåller noter från både gardenia och vilda orkidéer. Där finns även patchouli som ger den en kryddig kontrast. Kanske är det just det dubbeltydiga i den som gör att den blir väldigt sensuell på? Florascent har flera dofter för män.

För några år sedan hittade jag et märke i New York som heter Intelligent Nutrients. De har en doft som dubblar som ”myggspray” (håller insekter borta). Smart Armour Perfume är en frisk historia som doftar rosmarin och mynta. Den är fin och passar väldigt fint när man vill ha en friskare doft under vår och sommar. Tyvärr finns inte detta att köpa i Sverige och får därför beställas online >>>

Hoppas att du hittar några dofter som passar dig via dessa tips!

 

Mer läsning:

Ekologisk hudvård för män – min mans favoriter

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt vid nästa köp >>>