Denna vecka reder Hannah ut vad ansiktsvatten är bra för. Vanja tycker att ansiktsvatten känns onödigt och har flera frågor som vi alla nog någon gång funderat på. Är det egentligen någon skillnad på ansiktsvatten, toner och mist?

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”

VECKANS FRÅGA:

Hej! Jag har alltid tyckt att ansiktsvatten känns ganska onödigt. Kan ni reda ut detta åt mig?
Vad är egentligen ansiktsvatten bra för? Och hur ska man använda ansiktsvatten? Vad är det för skillnad på ansiktsvatten, toner och mist?

/Vanja

HANNAH SVARAR:

Hej Vanja!

Ansiktsvatten kan användas av flera orsaker:

• Det hjälper till att balansera pH-värdet i huden efter du har tvättat rent det.

• Det hjälper till att återfukta huden efter tvätt.

• Det är bra på att fukta huden, så att dina efterföljande produkter bättre kan gå in i huden. Tex ansiktsolja, som alltid ska appliceras på fuktad hud, aldrig torr.

• Det är ett härligt sätt att hålla huden fräsch under dagen om det är tex varmt.

• Det hjälper till att hålla huden fuktad, tex om du sitter framför datorn hela dagen.

Hur använder man ansiktsvatten?

Man ska alltså applicera det efter man har tvättat rent ansiktet. En del ansiktsvatten kan man klappa in i huden, andra har sprejfunktion. Men man kan också blöta en rondell med ansiktsvatten och liksom svepa över ansiktet efter rengöring. Då kan man se på det som ett extra ”rengöringsvarv” så att man verkligen får bort allt efter rengöringen. (Micellärvatten brukar också användas till detta.)

Man behöver inte skölja av ansiktsvatten, utan kan låta det vara kvar på huden. Ofta innehåller de aktiva ingredienser som tex lugnar huden, eller verkar djuprengörande, eller verkar återfuktande. Läs på ordentligt om produkten så kan du hitta det ansiktsvatten som passar just dina behov.

Personligen sprayar jag nästan enbart – jag är delvis lat – och jag uppskattar känslan av att duscha ansiktet efter rengöringen. Och så när ansiktet är fuktat pressar jag in oljan eller serumet i ansiktet = perfekt underlag för efterföljande produkt!

En del hudar gillar inte ansiktsvatten. Jag kunde förr i tiden uppleva att huden snarare blev oren av ansiktsvatten, men numera klarar jag mig inte utan och väljer alltid återfuktande varianter.

Ansiktsvatten heter toner på engelska och kallas ibland också för mist. I Sverige finns ju också rena hydrolater (typ blomvatten) som agerar som ansiktsvatten och de kan kallas flower water på engelska.

Jag har ett sista trick; efter jag har lagt en full makeup (primer, foundation och hela baletten) så brukar jag avsluta med tex rosenvatten. Då får huden verkligen extra glow och fuktmatas ordentligt. Och med fuktad hud = mjuk hud = glow!

/Hannah

 

Här är mina Bäst i Test:

Bästa ekologiska ansiktsvatten – mina 19 favoriter

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>