Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Karin som undrar vad hon ska välja för deodorant till sin tonåring som är både effektiv, parfymfri och naturlig. Eco-beauty-konsulten Iván Valencia delar med sig av sina favoriter. Naturliga och ekologiska deodoranter som är både effektiva och milda för att användas av både barn och ungdomar i mellan- och högstadiet.  

Ställ gärna dina frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej Naturligt Snygg-panelen!
Min tonårsson (13 år) har börjat lukta lite illa och jag tänker att det är dags att börja med deodorant, även om jag tycker att det är lite tidigt… Men vad ska vi välja åt honom? Jag vill helst att han använder milda varianter som är skonsamma, samtidigt måste de ju fungera. I skolan bör man ju helst inte ha parfymerade produkter.. Har ni tips på doftfria deodoranter som är ok för ungdomar att använda?

/Mamma Karin

 

IVÁN SVARAR: 

ivan-skonhetspanelenHej Mamma Karin,
Har sonens svett börjat lukta illa så är det god tid att börja med deo, för det finns ingen som riktigt uppskattar dålig svettlukt. Det som många inte känner till är att det inte är svetten i sig som luktar illa, utan bakterierna som uppstår när svetten kommer i kontakt med syret och blir instängt i armhålan. I armhålan har vi ett fantastiskt system som trycker ut slaggprodukter och annat som ska ut. Som ett reningsverk, det ska lämna kroppen. Därav brukar jag tycka att det är en väldigt dålig idé att försöka sig på att ”täppa igen”det stället på kroppen där svett ska ta sig ut. Med det sagt tycker jag att det är fantastiskt omtänksamt av dig att inte bara vilja skaffa din son en deo, utan också en som är naturlig/ekologisk. Här kommer tre förslag på doftfria deodoranter som jag upplevt varit väldigt effektiva på mig. Samtliga är svenska varumärken:

 

Care-of-gerd-Deo_Neutral_60ml-600x600

 

Care Of Gerd Neutral är en deodorant i roll-on-form. Dess ingredienser är skonsamma och motverkar irritation i huden. Den är oparfymerad och även denna håller bakterierna i schack så att inte dålig lukt uppstår vid svettningar. En storfavorit och från märket som vunnit priser för sina deodoranter och dess effektivitet. Väl värd att testas om du frågar mig. Lämnar inga fläckar eller missfärgningar på kläder.

 

 

Deolicious_deo-extramild_60ml-600x600

Deolicious Extra Mild är en cremedeo som man applicerar genom att ta en liten mängd på fingret och applicerar på torr hud. Även denna är riktigt effektiv och håller dålig lukt borta. Deolicious är baserad på kokosolja vilket kan ge feta fläckar om man exempelvis bär en åtsittande skjorta. Kokosolja smälter även om man befinner sig i varmare breddgrader. Detta är de enda nackdelarna med denna deon, för övrigt är den väldigt effektiv.

 

Alun Spray från Gröna Gredelina består av endast två ingredienser, destillerat vatten och alumsalt (Alun är besläktat med, men inte detsamma som, de aluminiumsalter som förekommer i många antiperspiranter.) Saltet håller bakterier i svett borta väldigt effektivt och på så vis luktar man inte illa. Jag har använt denna exempelvis när jag tränat och svettats mycket med goda resultat, jag svettas men dålig lukt uppstår inte. Vad man bör veta är att man ska se till att vara torr i armhålan vid applicering. Dryg och effektiv. Inga fläckar eller missfärgningar på kläder.

Till sist slänger jag med ett bonustips på en budgetvariant med, Urtekrams Deo Crystal. Den gör sitt jobb men är inte en av mina absoluta favoriter. Med det sagt är det värt att veta att vi alla är individer med olika bakteriefloror, och det som funkar superbra på mig behöver inte funka exakt likadant på en annan och tvärtom.

Hoppas att ni hittar något som han blir nöjd med. 🙂
/Iván