Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Sofia som undrar vid vilken ålder hennes dotter ska börja med hudvård. Vår hudterapeut och hälsocoach Katarina Berglund svarar och berättar om vad man ska tänka på när barn och ungdomar börjar använda ansiktsvård. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 

Hej Naturligt Snygg,

Jag undrar hur tidigt barn/ungdomar egentligen ska börja med hudvård? Min 10-åriga dotter har redan börjat få problem med hyn, med små finnar och pormaskar. Det känns som att det är läge att byta ut tvålen mot bättre rengöringsprodukter och en bra ansiktskräm. Eller är det för tidigt?
Och så undrar jag vilka produkter hon bör börja med och om ni har några särskilda märken som ni rekommenderar för barn och ungdomar?

Tack snälla! /Sofia

 

KATARINA SVARAR:

katarina-berglund-smallHej Sofia,

Vilken bra fråga, som jag konstigt nog aldrig har fått förut. Själv började jag som 14-åring med rengöringslotion istället för tvål.

Det beror naturligtvis på, men i det här fallet när din dotter börjar få problem är det bra att börja använda annat än tvål och vatten.

Det viktiga är att det inte är uttorkande produkter som dom som finns på apotek och liknande. Eftersom hon sannolikt är på väg in in i puberteten så smått så har ju hormonerna en stor inverkan och det är svårt att säga nu hur huden kommer att utvecklas.

Vad säger hon själv? Tycker hon att hon har problem? Det är viktigt att tänka på när man introducerar hudvård till en ung person är att göra det till något positivt och stärkande. Det är så lätt att må dåligt som ung om man har hudproblem och det är jobbigt ändå med allt som sker i tonåren.

Jag tänker att en rengöringsgele skulle funka bra, och kanske en som fler i familjen kan använda. T.ex. Maria Åkerberg Foaming Wash Clearing. Som ansiktscreme skulle hon kunna prova Maria Åkerbergs Face Lotion Clearing.

En ansiktsmask har man också stor hjälp av och är kanske något ni vill göra tillsammans? Face Mask Clearing är för alla hudtyper och kan även användas som punktbehandling på acne.

Hoppas ni hittar produkter och rutiner som din dotter blir nöjd med!

/Katarina