Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur man tar hand om sitt hår när man kommer in i klimakteriet. Frisören Maria Hellström som driver den ekologiska salongen Green Heads berättar om hur man bäst tar hand om håret i övergångsåldern!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

Veckans fråga: Hej och hjälp! Jag har kommit in i klimakteriet med allt vad det innebär… Många saker var jag beredd på, men inte att mitt hår skulle förändras så mycket! Det känns som att det blir tunnare och skörare för varje dag som går och att det tappat sin forna glans och spänst. Finns det något jag kan göra för att det ska bli bättre? /50+ 

 

maria-greenheadsMaria svarar: Många upplever att håret blir torrare och/eller tunnare när vi blir äldre. Hur håret åldras och i vilken takt det sker är högst individuellt och beror till stor del på vår genetiska profil.

För en del kvinnor förändras håret extra mycket vid klimakteriet. Håret påverkas av hormonförändringar i kroppen vilket vi märker under tonåren, graviditeter, klimakteriet men även vid hormonell obalans orsakad av ex stress, underproduktion i sköldkörteln.

Könshormonerna östrogen och androgen (testosteron, androstenedion) påverkar hårväxten i allra högsta grad. Östrogenet främjar tillväxt av hår på huvudet och androgener främjar tillväxt av hår på kroppen och i ansiktet. Under klimakteriet minskar östrogennivån och samtidigt som androgennivån ökar. Ja, tyvärr resulterar det i det mindre roliga slutresultaten mindre hår på huvudet och mer på kroppen. Att använda östrogenersättning kan minska håravfall vid klimakteriet men det är inget man bör tillsätta kroppen enbart av den anledningen då det kan vara förenligt med risker.

Många upplever även att hår och hårbotten blir torrare med åren vilket dels orsakas av minskad produktion av talg och blodfetter men även av att håret blir mer och mer grått med åren för de flesta av oss. Håret förlorar sitt pigment successivt från det att man passerat 30 strecket och är genetiskt betingat. Hårets pigment, Melanin, fungerar smörjande på hårståt och när det slutar produceras blir håret torrt och svårt att forma. När håret blir äldre behöver vi förändra vårt sätt att behandla det. Det har nu ett större behov av fukt och smörj än innan och tillskillnad från vårt tidigare hår klarar det av större mängder vårdande oljor utan att bli fett och tungt.

Tips för att vårda ett äldre hår:

  • Oljeinpackning varannan vecka: Tillsätt Kokosolja, jojobaolja och arganolja i ditt vanliga balsam och vips så har du en oljeinpackning. Värm upp en våthandduk, sno runt håret och låt inpackningen sitta 10 min.
  • Borsta ditt hår och hårbotten dagligen med en naturborste. Använd då en borste med naturmaterial (svinborst eller trä) och inte metall eller plast som skapar elektricitet och kan skada hårbotten. Regelbunden borstning kommer ge resultat i form av att hårbotten får en ökad blodcirkulation vilket i sin tur ger ökad hårtillväxt. Vänd huvudet upp och ner och borsta 100 borsttag varje kväll innan läggdags, var envis och håll ut för det kommer att ge resultat.

TEK Stor oval träborste med korta träpiggar

  • Ät en hälsosam och näringsrik kost, det ger ett fylligare och glansigare hår. Vitaminerna A och C är viktiga för produktionen av sebum som smörjer håret helt naturligt. Man hittar dem bland annat i grönsaker som spenat, broccoli och grönkål. Fiskolja och avokado innehåller viktiga fetter som hjälper mot torrt hår.
  • Undvik styling med värmetänger, eller minska ner på användandet. Att strunta i plattång eller värmeborste efter varannan tvätt minskar värmepåfrestningen på håret med hela 50% . När håret exponeras för hög värme så skadas hårets fjällskikt och håret förlorar fukt.
  • Testa balsammetoden, när både hår och hårbotten är torr fungerar den här metoden helt suveränt. Genom att helt utesluta rengöringstensiderna i schampot och istället låta balsamet lösa upp fettet i hårbotten (låt gärna verka några minuter) får ditt hår behålla dess naturliga fukt. Det kan ta mellan 1 och 3 månader för håret att vänja sig vid detta så ge inte upp för snabbt.

Mer läsning för dig:

Veckans fråga: Finns det ekologiska silverschampon & hur gör jag en hår-detox? >>

Veckans fråga: Hur skyddar jag håret mot slitage i sommar? >>