Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur du ska sköta om ett torrt hår. Den här veckan svarar Maria på frågan, hon tipsar om produkter och knep som du kan ta till för att ta reda på vad ditt hår behöver! Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

Veckans fråga: Hejsan, Skulle behöva råd vad gäller mitt hår. Jag vill bara använda naturliga produkter. Mitt naturligt färgade axel långa hår är mycket torrt. Jag vill ha ett schampo, balsam, inpackning och efterbehandling (typ olja) som är milda och vårdande, och boostar håret. John Master schampo eller Aleppo tvål till håret är frågan..? Övriga tips?? Tack så mycket på förhand.
Mvh Emelie

 

maria redigeradMarias svar: Hej Emelie! Att ditt hår är torrt kan ha olika orsaker. Är det torrt pga att det är skadat p i fjällskiktet av sol, blekning eller färg. Eller är det ett helt opreparerat hår som är torrt? Du skriver att ditt hår är färgat naturligt och om du med det menar att det är färgat med växtfärg så har du inte skadat fjällskiktet genom färgen men om du syftar på en mer naturlig traditionell hårfärg så har fjällskiktet skadats av oxidationsprocessen.

Ett hårstrå består av proteiner och fukt och fördelningen däremellan är olika beroende på hårtyp och vad det har utsatts för.
Ett strå som utsatts för kemiska behandlingar saknar ofta proteiner medans ett opreparerat hår som är torrt saknar fukt.

Testa vad ditt hår har behov av genom att göra ett vattentest:
– Appllicera vatten över håret.
1. Om vattnet rinner av håret snabbt tyder det på fuktbrist och/eller att håret har beläggningar av silikoner.
2. Om håret suger åt sig vattnet, är det poröst och i behov av proteiner.

Jag tänker inte ge dig tips på vilka exakta produkter jag tror ditt hår har behov av, i dag finns det ett relativt stort utbud av ekologiska schampon och balsam. Testa dig fram så är jag säker på att du hittar något som passar dig bra. Välj märken som säljer reseförpackningar så du slipper köpa på dig allt för mycket innan du har hittat vad som passar dig.

Man säger att ett skadat hår inte går att laga men det går att reparera temporärt. Det måste ske när håret är blött eller fuktigt för att produkten ska ha en chans att komma in i håret och fylla upp håligheterna. När håret är torrt är alla bindningar stängda. Vårdande leave-in produkter ska därför alltid appliceras på håret i fuktigt tillstånd, det ger glans även när håret har torkat.

Lite ingrediens kuriosa: I många traditionella håroljor är första ingrediensen många gånger en typ av silikon, cyklopentasiloxane. Den lägger sig runt hårstråt och kapslar in det, vilket ger håret glans och lyster på ytan men hjälper och vårdar inte håret på riktigt. Cyklopentasiloxane är dessutom misstänkt för att vara både hormonstörande och miljöbelastande.

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>