Veckans fråga kommer från Eva som vill framhäva sina lockar och självfall. Frisörmästaren Maria tipsar om tekniker och ekologiska hårprodukter för att boosta lockarna!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej!

Efter att ha levt ca 40 år med lätt självfall i håret har det nu blivit allt lockigare och i underhåret har jag tom korkskruvar. Till vardags vill jag helst inte blåsa håret men eftersom det övre håret fortfarande är förhållandevis rakt så ser jag okammad ut när lockarna tittar fram lite här och var. Jag har på senare år övergått till allt mer ekologiska produkter i badrumsskåpet men just till håret har jag inte så bra koll så jag skulle därför vilja ha tips på ekologiska produkter som styr upp lockarna lite och kan framhäva självfallet som finns i överhåret. Det vore även bra att få tips om värmeskyddande produkt att använda när jag behöver blåsa håret (tex på vintern) eller vill använda platt-/locktång samt något att fixera med utan att håret blir tokstelt.

Tack på förhand!

/Eva

MARIA SVARAR:

Maria Hellström

Hej Eva!

Hormoner & slitage förändrar håret

Att håret förändras med åren är vanligt för precis som huden blir håret oundvikligen äldre. Även hormoner är med och spelar en roll i hur vårt hår beteer sig och att vi i perioder får mer lockar är inte helt ovanligt. Precis som du beskriver så är lockarna inte alltid lika över hela huvudet, det skulle jag säga beror på att håret är mer utsatt för slitage på övre delen av huvudet pga sol, vind, borstning, styling, slingor osv.

Hår behöver fukt & proteiner för att må bra

För att lockarna ska må så bra som möjligt behöver de hålla kvar sin naturliga elastisitet och har håret förlorat det behöver man hjälpa till genom att tillsätta fukt och proteiner regelbundet. Att hitta en regelbunden rutin för inpackning gör stor skillnad för slitna hår, själv sover jag med Hårmasken från Bruns varannan vecka.

Hårvård för hår med självfall

Jag skulle tipsa dig att ALLTID använda Less Is More Protein Spray i fuktigt hår efter tvätt och sedan krama upp lockarna med Less is More Flower Whip eller Rahuas Control Cream Curl Styler. Alla dessa lockkrämer både vårdar och kontrollerar dina lockar på ett mjukt sätt.

Vill du istället föna ut ditt hår slätt så är Bruns Hårsufflé fantastiskt och ger ditt hår värmeskydd, glans och en lätt stadga, vill du inte ha någon stadga när du fönar så rekommenderar jag Reveries Milk som gör ditt hår mjukt och följsamt.

Ska du däremot använda värmeverktyg som platt eller locktång tycker jag att Balsamspray från Bruns är ett enkelt alternativ att spraya in i håret, låta torka lätt och sedan platta eller locka. Som avslutning älskar jag hårsprayen Thyme Laque från Less is More. Var noga med att hålla flaska på avstånd så att pumpregnet sprids fint över håret och låt det torka in ordentligt innan du rör i håret – lite trix man får hålla på med när man använder hårspray utan gas i. Sprayen ger en bra stadga utan att klibba!

Lycka till! 

Mer läsning för dig:

Veckans fråga: Hur går jag enklast över till ekologisk hårvård? >>>

Guide: Välj rätt hårborste för din hårtyp och rätt resultat >>>