Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Alma som är 40+ och har börjat med anti-age-produkter, men som får utslag och acne av dessa produkter – och undrar om hon ska fortsätta med dem ändå? Vår hudterapeut Katarina Berglund svarar Alma om hur man ger huden bäst förutsättningar – oavsett ålder.  

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 

Hej
Jag är 42 år och borde då hamna inom kategorien som ska använda mig av anti-age produkter. Problemet är att jag får utslag och ibland även acne av dessa produkter. Min hud ser bättre ut om jag använder mig av lättare cremer och serum kanske till och med de ämnade för blandhy och acne. Men riskerar jag att min hud i längden blir uttorkad och får mer ålderstecken om jag använder dessa lättare produkter? Hur ska jag göra för att hålla huden ren från plitor och utslag och samtidigt motverka ålderstecken?
Mvh Alma

 

KATARINA SVARAR: 

katarina-berglund-smallHej Alma,

Åldrande är ju väldigt individuellt och det finns inte någon självklar ålder då man ”borde ” använda anti-age produkter. Däremot ska man inte börja för tidigt med produkter för mogen hud eftersom det kan skapa obalanser, man kan få utslag och man kastar pengarna i sjön eftersom huden inte kan tillgodogöra sig dem.

Som jag ser det är all bra hudvård anti-age om man tillgodoser sitt individuella behov och lyssnar in kroppen oavsett ålder. Det som din hud mår bra av och ser bra ut av är rätt. Oavsett om det kallas anti-age eller inte.

Kost, livsstil, stressreducering, glädje och njutning tillsammans med rätt hudvård och solskydd är a och o för att behålla en fin hud enligt mig.
Så nej, du riskerar inte att bli uttorkad i längden om du anpassar din hudvård efter vad den behöver i nuet.
Denna galet varma sommar har nog de flesta använt lättare produkter men när det blir kallare behöver man kanske lägga till en olja och byta ut sin creme.

Det man också kan göra för att motverka ålderstecken är att se till att man har ett bra näringsupptag, får i sig vitaminer och mineraler och dricker tillräckligt med vatten.
C-vitamin hjälper till att bygga kollagen i huden så de är alltid bra att ta. Vet man med sig att man stressar mycket går det åt extra mycket b-vitaminer  även omega3 och zink är bra för huden.
För att hålla huden ren och fin kan du lägga en djuprengörande och återfuktande mask några gånger i veckan som komplement t.ex. Madaras Brightening Aha Peel Mask, Marina Miracle Rosehip Peeling Mask eller Maria Åkerbergs Face Mask Spirulina.

Ha en fin dag!

Vänliga Hälsningar
Katarina, Hudterapeut