Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från en anonym läsare som har problem med torr hud och acneutbrott, ofta i samband med stress och oro. Vår hudterapeut och hälsocoach Katarina Berglund ger kloka tips och råd. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:
Hej Katarina! Jag har nyligen fått upp ögonen för ekologisk hudvård. Jag är 32 år har två små barn och en fullspäckad vardag. Jag har torr hud som drar i ansiktet. Jag har också små ytliga blodkärl kring näsan och får ofta röda små fläckar eller reagerar på ansiktstvätt och krämer med att blossa och bli rödflammig. Jag får lätt pormaskar, särskilt under vinterhalvåret.
Ett annat problem är att jag ofta får acneutbrott runt mun och haka. Det kommer när jag är stressad och mycket orolig. Jag har också en del ärr efter många år med detta. De perioder när huden varit bra är när jag har haft semester och kopplat av helt.
Vad ska jag göra? Vilka produkter ska jag använda? Ska jag ändra på min kost? /Anonym 

 

KATARINA SVARAR: 

katarina-berglund-smallHej,

Härligt att du vill ta hand om din hud med ekologisk hudvård. Det är stor skillnad på den och syntetisk. Det är många som inte tål syntetisk hudvård och då kan huden reagera som i ditt fall.
På din beskrivning låter det som om du har en känslig hud som också har blivit yttorr, vilket är ett annat vanligt problem när man använder syntetiska produkter.
Det är alltid svårt att ge exakt diagnos utan att se huden men du kan börja med detta:

På kvällen tar du bort makeupen med Dr. Hauschka Rengöringsmjölk. Sedan använder du Dr. Hauschka Rengöringscremsom öppnar stängda porer och lugnar en hud som lätt blir irriterad. Därefter sprayar du ansiktet med Dr. Hauschka Facial Toner.
På morgonen använder du bara rengöringscremen och ansiktsvattnet. Sedan lägger du på Dr. Hauschka Rosencreme. Den lugnar och ger fukt och näring. Den är suverän nu när det börjar bli vinter.

För att ytterligare lugna huden och få den klar och fri från acneärr kan du lägga en mask två gånger i veckan. Den heter Dr. Hauschka Soothing Mask. Då lägger du den efter kvällsrengöringen och låter den verka under 20 minuter. Spraya med ansiktsvattnet efteråt.
Du kan också lägga ett tunt lager under rosencremen i 4-6 veckor som en kur. Det ger extra hjälp att få en jämn ärrfri hud.

Det här kan du börja med. Ha tålamod och låt huden ställa om sig och komma tillbaka till sina normala funktioner. Det är vad Dr Hauschkas produkter gör. Du har fin hud när du mår bra och inte stressar så jag tror inte att det ska vara så svårt att få ordning på detta. Du är väl medveten om ditt problem så att få egentid där du kan slappna av regelbundet är det bästa du kan göra för dig själv för att ytterligare hjälpa till. Var kreativ och kom på alla sätt du kan för att få loss tid. Skapa semesterkänslan några halvtimmar i veckan.

Kosten kan jag inte säga så mycket om mer än allmänt eftersom jag inte vet hur du äter. Men rent allmänt gäller för alla att dra ner på socker och snabba kolhydrater. Få i sig bra fetter från ekologiska kallpressade oljor. Öka intaget av frukt och grönt. Dricka vatten och grönt te samt gärna äta kosttillskott under de perioder där huden behöver extra hjälp. I vissa fall när huden är känslig kan man behöva minska på syran i kosten också, t ex är rött kött, salt mat, alkohol, stark ost och tomater väldigt syrabildande. Se till att äta regelbundet. Sitt ner och ät och hoppa inte över måltider. Är det ont om tid så se till att alltid ha nödproviant till hands t.ex. frukt och nötter.

Prova det jag har föreslagit under en till två månader och se vad som händer. Sedan kan man gå vidare med fler produkter eller byta ut någon. Lycka till! /Katarina