Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från en 52-årig kvinna som vill ha hjälp att hitta rätt naturliga schampo och balsam för hennes långa skandinaviska hår. Eko-frisören Maria Hellström tipsar om några ekologiska favoriter – och hur man kan mixa schampon och balsam från olika serier för att få bäst effekt. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 

Hej!

Jag har långt, skandinaviskt hår som har behandlats under åren med blekning etc. Jag har bytt till ekologisk hårvård för ca 1 år sedan och håret mår ganska ok med tanke på hur mycket det har fått tåla. Nu är jag 52 år och fått kliande hårbotten och håret känns torrt, detta förmodligen p.g.a behandlingarna. Numera gör jag bara lite tunna slingor i håret hos en konventionell frisör ca 3 ggr/år och klipper topparna var 3:e månad.

Jag tvättar håret 2-3 ggr/vecka och fönar bara lätt, med kall luft och stylar det med Reveries underbara Styling Balm och ibland med deras saltvattenspray samt genom att göra en knyt i nacken så håret får lite naturlig volym. Jag vill inte klippa det kortare då jag älskar att kunna fläta håret ibland, framförallt när jag ska träna.

Jag vill hitta ett vårdande schampo och balsam som inte tynger ned håret men ger tillräckligt näring och en mjuk känsla så att håret blir lättkammat. Upplever att många ekologiska schampon ger en torr känsla och motsvarande balsam ger oftast ingen effekt. Men jag ska inte ge upp!

Tacksam för tips!
Anonym

 

MARIA SVARAR:

Maria HellströmHej!
Jag tycker det låter som du har en bra rutin för att inte skada ditt hår i onödan. Lite smart lagda slingor ger håret ett fint lyft och skadar inte strukturen i sin helhet. Jag rekommenderar även handmålade slingor, när man målar på blekning på hårytan. Det penetrerar inte hårstråt på samma sätt som när man packar in blekning och hår i paket utan blir skonsammare för håret och ger dessutom en mindre markant utväxt.

Jag blir lite förvånad över att du tycker att många ekologiska schampon ger en torr känsla, själv tycker jag nämligen precis tvärtom. Men det är också det som är skillnaden många gånger, vi har olika hår med olika behov.

Reveries schampo och balsam är lättviktiga och kanske kan du uppleva att de ger en torrkänsla, i vårt team på salongen gillar 50% av gänget dem mest av alla produkter och 50% gillar dem inte alls. Men jag brukar tipsa om att tillsätta lite av oljan Ever i ditt schampo och balsam för ännu mer vårdande känsla. På det sättet behöver de bara erbjuda ett schampo och balsam och sedan får kunden själv tillsätta den extra vård som just sitt hår behöver. Smart tycker jag

Bruns hårvård ger definitivt ditt hår den vård det behöver med hjälp av bla jojobaolja, i den serien är i så fall risken större att du upplever att produkterna tynger för mycket. Då rekommenderar jag att man nöjer sig med att använda schampot till vardags och avslutar i stället med ett balsam spray, tex Feed your Ends från Yarok eller Protein spray från Less is More. Använd istället Bruns balsam som en inpackning en gång varannan vecka.

I Less is More hårvårdsserie hittar du 5 olika serier med schampon och balsam. Här kan man testa sig fram för att hitta sin egen personliga ultimata kombination. Ex. tvätta håret med Aloe Mint Volume Schampo för att ge håret volym och inte bli tungt och avsluta med Mallowsmooth balsam för extra återfuktning i dina skadade längder men massera inte ner balsamet i hårrötterna då det kan bli för tungt på ditt skandinaviska hår.

Varma hälsningar
Maria Hellström