Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur du får din ögonskugga att sitta kvar. Den här veckan svarar Linda på frågan, hon tipsar om produkter och knep som du kan ta till för att få din make up att hålla hela dagen trots oljiga ögonlock! Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.
Veckans fråga: Hej Skönhetspanelen! Tack för en fantastisk och inspirerande blogg. Har nu gjort en skönhetsdetox i ca 5 år och har lyckats hitta naturliga alternativ som fungerar till nästan alla produkter i badrumsskåpet och sminkväska. Kvar är ögonmakeupen, där jag (förutom mascaran) inte lyckats hitta några bra substitut. Jag har väldigt oljiga ögonlock och dessutom ’hooded eyes’ så jag har jättesvårt att få min ögonmakeup att sitta kvar. Även om jag använder ögonskuggor i puderform hamnar de efter några timmar i ögonvecket. Har försökt att hitta någon naturlig ögonprimer men ingen har hittills fungerat. Vill så gärna använda eyeliner men de naturliga jag har provat hamnar också i ögonlocksvecket eller under ögat, även om jag har lagt en eyeliner i puderform över den vanliga eyelinern. Vore jättetacksam om ni kan ge tips på någon bra primer, ögonskugga och eyeliner som fungerar och om ni har några andra tips på hur jag ska få ögonmakeupen att sitta kvar.
Vänliga hälsningar
/ Emma

Lindas svar:
Tjena! Här kommer några lösningar på ditt knepiga problem! Först vill jag säga grattis till att du har hittat en mascara, det brukar vara ett av det svåraste att hitta!
Sen håller jag med om att det är lite knepigare att hitta make up som sitter stenhårt. Det är ju oftast dom där silikonerna som är med på ingredienslista så fort något ska sitta lite bättre!

Vad gäller primers så har jag själv inte hittat någon jag tycker gör skillnad. Men jag har inte heller haft för vana att använda ögonprimers så ofta, om det inte är så att sminket ska hålla en hel dag och en natt (-som tex ett prinsessbröllop!)

Det jag istället brukar göra för att få ögonmaken att sitta längre är att grunda med en krämögonskugga. Krämskuggan funkar då som en primer! Alla krämskuggor funkar men ju torrare den är i texturen desto bättre kommer allt att sitta kvar.

Så lägg krämskuggan först på ögonlocket, du kan applicera antingen med fingertopp eller en mjuk rundad borste. Om du tycker att det är knepigt att komma åt och sudda med fingret så kan jag varmt rekommendera den lilla penseln från RMS.

Sen fäster du din puderskugga ovanpå, tryck in den med en platt pensel. Här skulle jag absolut rekommendera att använda pensel men är du fingerfärdig så funkar såklart fingertopparna bra dom med. Det viktiga är att du pressar in skuggan.

Dessutom ett bra knep om man vill få en mer intensitet i en lite mjäkig puderskugga!

Pröva att pudra över hela ögonlocket med ett neutralt puder först, då blir det lättare att sudda skuggorna du lägger ovanpå.

Kajalpennor är ju oftast vaxbaserade och därför lite torrare i konsistensen än dom flesta krämskuggor. Så om det inte funkar med krämskugga som primer kan du pröva en kajal penna över ögonlocket. Se bara till att den är så pass mjuk att den går att sudda lätt. Här kan du antingen ha en ton i ton med puderskuggan du trycker in ovanpå eller så kan du tex ta en hudfärgad eller en vit penna om du vill att ögonskuggan ska ljusas upp lite. Svart kajalpenna under puderskuggan gör den snäppet mörkare och mer intensiv. Kajalpennorna från Lakshmi är jättefina; mycket pigment och mjuka att sudda.

Ett annat trix är att använda puderskuggan med en blöt pensel. Det här kan man göra med alla puderskuggor!
Med lätt fuktad pensel kan du antingen trycka eller borsta på ögonskuggan! Se bara till att försöka sudda kanterna innan den torkat in helt. De puderskuggor som jag tycker sitter bäst är utan tvekan Kjaer Weis.

Sen var det nästa problem och det är utmaningen eyeliner… Jag gillar liquid linerna från Couleur Caramel, Colorisi och Jane Iredale!