Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur du får till den perfekta eyelinern. Makeup-artisten Linda Öhrström delar med sig av sina bästa knep!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

Veckans fråga: Hej Skönhetspanelen! Jag tycker att det ser så snyggt och sofistikerat ut med eyeliner. Men jag får inte till det själv… Det blir ojämt och hackigt. Finns det något universalknep för hur man får till det?! Hälsar Yasmin

 

linda_ohrstromLinda svarar: Under mina första 20 år som makeup-artist sminkade jag mig väldigt sällan. Men då jag upptäckt ekologisk makeup började jag testköra produkter på mig själv, vilket ledde till att jag började lägga mer makeup på mig själv. Då upptäckte jag samtidigt hur himlans mycket svårare det är att göra vissa saker på sig själv! Det har mest med vinklar att göra, och dom flesta vinklar tycker jag gör det enklare att sminka andras ögon. Modeller sminkar jag ju med två öppna ögon 🙂
Så jag förstår verkligen ditt problem: eyeliner och lösögonfransar är verkligen de svårare momenten att applicera själv!

Bra redskap är A och O – och de här behövs om du ska lägga en perfekt eyeliner på dig själv:

# Speglar.
En liten handhållen spegel och en stor fast väggspegel behövs
# En tunn eyeliner-pensel.
Det är väldigt individuellt vad man gillar så prova dig fram till din favorit! Jag föredrar tunna små vinklade penslar som egentligen är avsedda för ögonbryn. Här är några av mina favoriter:
Definer Brush från Linda Mehrens

Smal läpp-pensel från Inika

En mer klassisk eyelinerformad pensel (tunn och smal) från Jane Iredale
Penslar kan ju dock ses som en större investering pga prislappen. Kolla ett varv på konstnärsmaterial-butiken om du vill spara pengar. Måleripenslar är ofta av bra kvalité men kostar betydligt mindre. Såklart ska du välja syntetiska hår!
Har du valt en flytande eyeliner som kommer med en borste så är det oftast den formen som följer med. Jag gillar denna flytande eyeliner från Couleur Caramel.

# Smala tops.
De här från Muji är oumbärliga för precisionspill.

# Ögonmakeup-remover. 
Välj inte en som är för oljig. Vattnig konsistens är bättre för detta!
Här är mina 3 favoriter just nu: Eye Makeup Remover från Neal’s Yard Remedies, Liquid Cleanser från Purobio och Eye Makeup Remover från Melvita.

# En väl vässad kajalpenna.
Jag gillar den här svarta från Maria Åkerberg, den är lagom hård.

# En stadig hand.
Baksmälla och starkt kaffe är dåliga kombos… 😉

Steg 1: skissa fram en form med kajalpenna

Den största utmaningen är ofta att få dom två linjerna jämna med varandra! Börja därför med att titta den själv i en stor spegel, rakt framifrån.
Med en kajalpenna kan du skissa lätt vart du vill att linjerna ska gå. Fokusera först på den övre linjen, alltså inte vid fransroten.
Precis som när man målar en nagel så är det den yttre linjen man försöker få fin. Det andra fyller ju så att säga i sig själv. Du ska alltså inte lägga fokus på frontlinjen, där ska du bara fylla i.
Börja med vingarna och jobba dig inåt. Fördelen med att göra det med öppna ögon är att du ser hur slutresultatet kommer se ut, för det är ju sällan vi håller huvudet lite lätt bakåt med halvslutna ögon hela dagen…
I detta steg kan man hålla på och pilla fram och tillbaka med tops och makeup-remover tills man är nöjd.

Steg 2: applicera flytande eyeliner

När du skissat fram en form som funkar med öppna och stängda ögon är det dax för den flytande eyelinern.
Nu kan du antigen vinkla huvudet bakåt och använda den fasta spegeln. Jag tycker dock att det är mycket enklare att ha en liten handhållen spegel så du kan leka runt med ögonformen genom att kika i spegeln i olika vinklar.
Återigen, börja i vingarna och måla inåt mot näsroten. Jag gillar att dra den övre linjen först och sen fylla i vid fransroten.
Tänk på att låta linern torka ordentligt innan du tittar rakt fram igen. Jag har en liten solfjäder i kittet för detta 🙂

Alternativ eyeliner: Ett alternativ till den klassiska eyelinern är rotfyllaren

För dig som inte vill ha en klassisk eyeliner men ändå markera ögonen och få fransarna att se fyllig ut. Då målar du helt enkelt noggrant mellan fransarna på ögonlocket. Är du blond och har ljusa fransar är detta extra viktigt, att du verkligen klämmer in eyeliner ända in mellan alla strån. Här kan du med fördel kladda ordentligt på ögonlocket. När du jobbat in eyelinern klart tar du en tops med lite ögon makeup-remover och gör rent hela locket.