Denna vecka reder hudterapeuten Sara ut varför vi kan får puffiga, svullna ögon på morgonen och vad du kan göra åt det med både produkter och massagetekniker.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej,
Jag har ett problem med huden kring och runt mina ögon, jag har börjat få typiskt puffiga och svullna ögon, framför allt när jag vaknar på morgonen. Varför får man det och vad kan jag göra åt det? Jag använder ingen ögonkräm men kan det vara värt att börja med? Jag är 30+.
Hanna

SARAS SVAR:

Hej Hanna!

Tack för din fråga, just huden runt ögonen är det vanligt att de blir svullna eller puffiga när man vaknat på morgonen. Orsaken kan vara flera saker tex att man sovit dåligt eller inte fått tillräckligt med återhämtning under natten, stress, vätskeintag etc. Det som upplevs som svullet är oftast att lymfvätska har samlats där.

Lymfvätska är en vätska som transporterar slaggprodukter och denna vätska kan man sätta igång själv med en egenvårdsrutin och på så sätt få bort svullnad eller puffighet under ögonen. Genom en egenvårdsmassage på morgonen, och gärna med något kallt för att förstärka effekten, kan man transportera bort vätskan så att den töms.

Massage för att minska svullnaden

Börja med att smörja in huden med en ansiktsolja eller serum. För att aktivera lymfvätskan och få bort svullnad stryker du mot huden under ögonen, stryk inifrån och ut mot tinningarna. Använd lätta rörelser, inget djupt tryck. Använd gärna en gua sha eller jaderoller som är extra kalla (förvarade i t.ex. kylskåp). Yin Your Skin har en specialiserad gua sha för just ögonområdet som du hittar här. Stryk på morgonen i ca 5 min på vartdera ögat och du kommer uppleva en skillnad i svullnaden – gör gärna ena sidan först för att se skillnaden mot det andra!

Du kan även förebygga genom att stryka på kvällen innan läggdags. Gör gärna ett program som innefattar hela ansiktet för att få igång flödet inte bara i ”problem-området” utan för att få igång flödet överlag i ansiktet. Detta minskar svullnaden under ögonen, men också ge en fin lyster och fräschör i hela ansiktet.

Om du vill lära dig mer om lymfsystemet rekommenderar jag dig att lyssna på avsnitt 5 i podcasten Green Beauty Talk där jag och min poddkollega Emmi pratar om just lymfsystemet, gua sha och jaderollers.

Använd produkter anpassade för ögonområdet = ögonkräm

För att undvika svullnad kan du också tänka på vilka produkter du brukar använda på det området. Ibland har man för feta produkter som kan tynga ner huden. I så fall kan du hellre välja tunnare ögonkrämer, serum eller geler. Produkter som är anpassade för ansiktet ibland vara för ”tunga” för den tunna huden runt ögonen. Då undviker man huden runt ögonen för den produkten och applicerar sedan en tunnare produkt på just ögonområdet. Vissa ögonkrämer kan också vara riktade att just minska svullnad vilket kan hjälpa, kolla in Annemarie Börlind Plumping Eye Cream, Maria Åkerberg Eye Gel eller Kora Organics Noni Radiant Eye Oil till exempel.

Lycka till!
Sara

Mer läsning om ögon:

Bästa ekologiska ögonkräm – mina 12 favoriter