Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Nina som vill dämpa röda brustna blodkärl och dämpa rödhet. Vår makeup artist Åsa ger tips på vilken concealer du ska välja och vad du ska tänka på.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till Skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej.

Vill först skriva att jag verkligen gillar er sida och shop. Nu till min fråga, hur får jag min concealer att sitta och hur väljer jag rätt sort? Har extremt känslig hy och ganska mycket brustna blodkärl jag vill dölja/dämpa ner. Jag har en tajt budget och det blir dyrt med olika produkter som inte fungerar. Jag har provat concealer i mineralpuder från Idun, Purobios flytande, Santes trio-dosa som är krämig men lite pudrig m.fl. Min hud äter liksom upp allt alternativt blir kakig och torr. Jag har provat under och över foundation/BB cream men det blir nästan tvärtom som att jag markerar det röda att synas mer istället för att dämpas. Har ni några tips eller vad jag gör för fel? Det är också svårt att välja nyans då jag ofta hamnar mittemellan.

Stort tack på förhand!

Mvh Nina

ÅSAS SVAR:

åsa elmgren makeup artist skönhetspanelenHej Nina!

Tack för din fråga!

Täckande concealer: välj en concealer och foundation med gul underton för att neutralisera rödhet

Det bästa du kan göra för att dämpa rödhet i huden är att applicera en concealer/foundation med gul underton. Det neutraliserar det röda i huden. Du beskriver att du får motsatt effekt när du försöker täcka över rodnad/brustna blodkärl, att det ibland syns mer och jag tänker att det kan bero på att det är för mycket varma/rosa undertoner i de produkter du använt då.

Det spelar liksom ingen roll om din concealer eller foundation har väldigt hög täckningsgrad om nyansen är fel. Då händer det inte så mycket ändå och det röda lyser igenom. Tar man mer och mer produkt för att täcka, får man den kakiga looken du beskriver. Så rätt nyans på concealer är viktigt!

Makeup artisten tipsar – concealer från RMS Beauty och Hynt Beauty

Det låter som du är lite torr i hyn (vem är inte det nu såhär vintertid!). RMS Beauty Un Cover Up är riktigt mjukgörande och gör underverk för torr vinterhy då den innehåller en massa naturliga oljor som vårdar torr och känslig hy. Nr 22 har en ljus gul underton, men titta på nyansguiden här för att välja rätt. Den går också utmärkt att använda som foundation så även om Un Cover Up kostar en slant har du fått två produkter i en. Den är väldigt dryg och räcker länge. Den smälter liksom in i huden och funkar jättebra även om man har torra partier. Eventuellt att du får fästa Un Cover Up med lite puder på vissa partier i ansiktet beroende på din hudtyp, om du har mer blandhy skulle jag använda lite transparent puder över och/eller en nedmattande primer under.

Jag vill inte ge dig alltför mycket alternativ eftersom du bad om råd pga av att det är svårt att välja, men vill bara nämna en av mina absoluta concealer favoriter vilket är Hynt Beauty Duet Perfecting Concealer. Medium är den som är mest gul av dem ljusa till medium tonerna, alltså den som täcker rött bäst. Skillnaden på RMS Beauty och Hynt Beauty är att Hynt är lite mer matt men båda hamnar under kategorin krämiga concealers. Och båda är dryga! Jag förstår att det kan kännas både dyrt och krångligt att blanda concealer/foundation, men ofta blir det bättre resultat. Många små märken har inte 30+nyanser som andra stora märken har och då får man mixa lite själv. Jag brukar tänka att man får dubbelt så mycket produkt så behöver man inte handla så ofta!

Ska concealer appliceras under eller över foundation?

Jag vill också nämna att det inte alltid går att säga att det är rätt eller fel i om man använder sin concealer över eller under foundation. Det beror helt på vad man är ute efter och hudton, underton ochproblem – slutresultatet är det viktiga! Eventuellt att du får applicera din foundation över den gula concealern om du har rosa underton i hyn, svårt för mig att säga när jag inte vet exakt hur du ser ut. Du kan också såklart välja att hoppa över foundation och enbart använda concealer.

Jag hoppas att du känner dig lite klokare och att du får lite mer klarhet i frågan!

Lycka till!
Allt gott,
Åsa

Mer läsning för dig:

Concealer – Bäst i test 2022