Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Moa som undrar om det verkligen är ok med alkohol i naturlig hudvård och om det inte torkar ut huden? Hannah Sjöström berättar hur det ligger till! 

Ställ gärna dina frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

 

VECKANS FRÅGA:
Hej Hannah,

Jag har läst att alkohol i hudvård är en big NO-NO inom skönhet och jag är ganska förvånad över att så många naturliga märken har alkohol i sina produkter. Man har ju läst online att alkoholen enbart torkar ut huden. Hur ser du på det? Är det farligt? /Moa

 

hannahHANNAH SVARAR: 

Hej Moa!
Tack för ditt mail. Ja, du, den här frågan återkommer ofta och jag förstår att man kan bli förvirrad av olika budskap som florerar online. Alkohol i ekologisk och naturlig hudvård är vanligast i tyska märken som Weleda, Börlind, Dr Hauschka, Lavera och Logona, för att nämna några. Tyskarna är pionjärer inom naturkosmetiken och har lång erfarenhet av att tillverka naturlig hudvård.

De tillsätter alkohol dels för att hjälpa till att konservera produkter som innehåller vatten. Man väljer alltså ekologisk växtalkohol framför syntetiska konserveringsämnen. Men lika viktig är alkoholen för att kunna ta ut aktiva ämnen ur växter och örter. Precis som när man använder sig av alkohol för att få ut aktiva ämnen ur medicinalväxter när man gör naturläkemedel.

Olika ämnen i växter är antingen fettlösliga, vattenlösliga eller alkohollösliga, man behöver alltså alkoholen för att extrahera ämnet som ska användas i krämen/serumet och som en nyttig bieffekt hjälper alkoholen till att konservera produkten. Alkoholen i sig kan också påverka konsistensen på produkten positivt.

 

Uppfattningen om att alkohol är uttorkande kommer sig troligen av våra erfarenheter av att dricka alkohol, vilket torkar ut oss inifrån, och även kanske från olika rengöringsspriter där koncentrationerna av alkohol är betydligt högre. Kanske tänker en del också på läkarsprit som ju är torrt på huden och även bakteriedödande. Och visst minns vi starka acne-produkter med nästan enbart vatten och alkohol i som man baddade i ansiktet i tid och otid och som i största möjliga mån skulle torka ut vår acne, men som på samma gång också torkade ut vår hud.

Det är ju inte riktigt den typen av alkohol som ingår i dagens naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter. En del etablerade märken gör oberoende tester på sina produkter för att tex mäta fukthalt i huden och testerna visar att alkohol inte har någon uttorkande effekt, tvärtom, de fuktgivande ämnena i produkterna visar alltid på ökad fukthalt. Det är ovanligt att hudvårdsprodukter innehåller mer än 10 % alkohol, men vill du veta hur mycket alkohol som ingår i en produkt kan du alltid höra av dig till företaget och fråga.

Så alkohol som ingår i hudvårdsprodukter kan inte dra ut fukt ur huden. Däremot kan man konstatera att det finns många naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter som är fria från alkohol, så om man inte själv känner att man vill ha det, eller vet med sig att man inte tål det, finns det produkter utan alkohol.

På en del produkter ser man också märkning som ”Fri från alkohol” och det kanske känns tryggt när det tex gäller deo, och det är bra info för dig som är känslig för alkohol, och det är ju lite samma som ”Fri från gluten” eller ”Fri från SLS” osv.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

/Hannah