Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Mimmi som undrar om kosttillskott: både vilka tillskott som är viktigast att äta för att få en fin hud, och vad hon bör äta för vitaminer för att stärka immunförsvaret under höstens- och vinterns förkylningsperioder. Vår hudterapeut Katarina Berglund guidar i djungeln av kosttillskott.  

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen!

Jag har sett att ni på Naturligt snygg säljer många kosttillskott och jag är lite nyfiken. Jag har förstått att en del kosttillskott som ni säljer är bra för huden – och är det något särskilt ni rekommenderar för just det? Jag orkar inte ha en hel arsenal av piller (som jag sett att Hannah har i blogginlägg) utan vill helst bara ha ett som innehåller det viktigaste.
Jag jobbar på förskola, och jag blir lätt förkyld på hösten och vintern när det florerar mycket virus och bakterier bland barnen. Kan ni också ge tips på något kosttillskott som stärker immunförsvaret så här inför kommande förkylningstider?
/Mimmi

 

KATARINA SVARAR: 

Hej Mimmi,

katarina-berglund-smallAnledningen till att Hannah, jag själv och många med mig har en ”arsenal” av kosttillskott är därför att det ofta behövs specifika styrkor av vissa vitaminer och mineraler för att de ska ha effekt. Är man som du också mer utsatt i sitt jobb och vill hålla sig frisk är det svårt att klara sig med endast en tablett.
Vi får tyvärr inte i oss allt det vi skulle behöva enbart genom kosten, även om vi väljer bra råvaror, eftersom den stressiga livsstil vi har idag gör att kroppen behöver mycket mer näring för balansera sig och undvika att vi får brister. Många har också olika typer av mag-/tarmproblem vilket gör att näringsupptaget kan bli nedsatt.

Man får välja det som är det viktigaste efter ens behov, och så kan man lägga till en multivitamin och eller mineral om man vill det. Eller ett superfoodpulver med en massa gott i, exempelvis Neal’s Yard Remedies Superfood Organic Greens Blend, Renee Voltaire Green Mix eller Superfruit Super Booster.

Men låt oss då reda ut vad som kan vara extra viktigt för dig:

D-vitamin: Den här tiden på året behöver alla äta D-vitamin och jag menar verkligen alla. Styrkan behöver vara 3000 ie vilket betyder internationella enheter. Det är det oftast inte i kombinationstabletterna – därför skulle jag prioritera ett D-vitamintillskott, som detta från Renée Voltaire.

C-vitamin: För att stärka immunförsvaret gäller det att boosta med antioxidanter och är det så att du alltid vet att du blir förkyld så behöver du extra stark c-vitamin med bioflavonoider som förstärker effekten t.ex. denna. Och var noga med att regelbundet få i dig bär, vitlök och färgstarka grönsaker.

B-vitamin: Vet du med dig att du stressar mycket kan det vara bra att veta att kroppen då gör av med extra mycket c-vitamin och framför allt b. Då behöver du också ett b-vitamin komplex t.ex. Renée Voltaires B-vitamin-komplex.

Förutom dessa vitaminer kan du även lägga till immunstärkande kapslar från Holistic som också innehåller flera vitaminer som samverkar för att stärka immunförsvaret.

Vänliga Hälsningar
Katarina, Hudterapeut

 

Mer läsning:

Behöver din hud en beauty boost från insidan?