Shatavari heter en ört som används inom den indiska hälsotraditionen ayurveda, och som nu håller på att slå igenom även i väst. Den kallas ofta för en kvinnoört eftersom den hjälper till att reglera hormonerna, stärker din stresstålighet – och din lust! 

Vad är Shatavari bra för?

Shatavari (asparagus racemosus) är släkt med sparris och ser ut som ett spretigt grönt gräs ovan jord. Under jord är det rötterna som mest liknar sparrisen, och det är i dessa som superkraften finns. Örten är också känd under namnet ”She who has a hundred husbands”, alltså hon som har 100 makar. Och det skvallrar lite om att roten har använts för att öka fertiliteten och även sexlusten.

Men shatavari anses också vara en adaptogen, alltså en naturlig växt som skyddar kroppen mot stress och som även kan öka kroppens förmåga till anpassning. Enligt läkaren Aviva Romm kan shatavari också hjälpa till vid depression och utbrändhet och studier visar också att örten stöttar blodsockret, dämpar inflammation och kan stötta immunförsvaret. 

Tradtionellt har roten använts för att hjälpa kvinnor vid klimakteriet eftersom den hjälper till att balansera hormonerna. Roten innehåller ämnena shatavarin and sarsasapogenin som har en förmåga att balansera östrogen och progesteron i kroppen, utan att över- eller understimulera. Shatavari kan vara hjälpsam vid PMS, fertilitetsproblem, PCOS och endometrios.

Asparagus racemosus or medicinal Shatavari

Asparagus racemosus or medicinal Shatavari

Rötterna torkas och mals till ett pulver, som sen kan användas som det är, eller i te, i flytande form eller som kosttillskott (oftast kapslar med pulver i). Shatavari behöver inte tas dagligen, utan kan ta tas som tillskott under ett par veckor, när man känner sig utarbetad, behöver en boost under övergångsåldern eller när lusten har falnat. Läs mer om örten Shatavari här.

Här kan du läsa mer om växter som är bra för din hälsa:

5 växter som kan öka lusten