Det är ingen hemlighet att jag gillar tvål. Jag har nämligen alltid varit besatt av att ha rena händer. Tackar bacillskräcken för det. Att den besattheten skruvades upp under Corona var däremot ett faktum. Så för ett tag sedan frågade jag mina följare på Instagram Stories vad de föredrog: fast tvål eller flytande tvål. Det visade sig att 9 av 10 föredrog flytande tvål. 

 

Fast tvål

Stackars den fasta tvålen. På något sätt har den fastnat i myten av att vara mer ohygienisk än fast tvål. Men det stämmer inte. Eller ja… Det beror ju på hur ohygienisk du är som användare. Bakterier och andra tråkigheter trivs nämligen linte på en fast tvål om tvålen sköts på rätt sätt. Missköter du den fasta tvålen kommer å andra sidan bakterierna frodas… Nej skämt å sido. Men visst spelar skötseln in här. 

Hur sköter jag en fast tvål? 

Att sköta en fast tvål är enkelt! Du behöver bara se till att att tvålen torkar mellan användningarna. Det gör du genom att låta tvålen vila på en loofah. Antingen använder du loofan som tvålfat, eller så har du ett tvålfat med hål i (viktig detalj!), så att vattnet rinner ut, loofah och sedan tvål. Det garanterar att din tvål inte kommer ligga i blöt och samla på sig massa snusk. 

Fast tvål är dessutom drygare än flytande tvål. Men det förutsätter såklart att den inte ligger blöt mellan användningarna. Sist men inte minst brukar jag alltid se till att tvålen ”är ren” innan jag lägger tillbaka den på loofahn/tvålfatet. Det vill säga att inga hårstrån eller annat smuts fastnat på tvålen. För allas trevnad liksom. 

Göra i Haga
En annan, kanske lite banal fördel med fast tvål, är känslan av att öppna paket när jag knäcker upp en ny tvål. För inte kan jag vara den enda som tycker det känns som att jag öppnar ett inslaget paket när jag öppnar en fast tvål? 

Sist men inte minst slipper du onödiga plastförpackningar med en fast tvål. Och det är ju alltid trevligt när jag kan få en plastgrej mindre i hushållet!

Göra i Haga

Flytande tvål

Fördelarna med flytande tvål är egentligen att du “slipper” tänka på att sköta tvålen (inte för att det kräver så mycket tankeverksamhet…). Och om du är en person som ser den flytande tvålen som en del av badrumsinredningen så kan du dessutom välja tvål baserat på hur snygg förpackningen är. Nackdelarna då? Ja det är väl just plastförpackningen och att den tar slut snabbare.

 

Min tvålpreferens

Personligen älskar jag både en fast och en flytande tvål. Det som fångar mig är doften och löddret. Är fullständigt lödderbesatt. Vill gärna ha ett litet tjockare lödder som känns som silke på händerna. mmmm. Då är jag hemma. Taktil massage och aromaterapi efter varje toabesök tackar väl inte jag nej till?! Gäller att sätta guldkant i vardagen haha! 

Sedan bedömer jag också tvål på hur torr/återfuktad mina händer känns efter användning. Känns det som att mina händer suktar efter handkräm efter att jag tvättat händerna så är det inte en tvål för mig. 

Tvåla & Tvalas tvålhylla

Mina favorittvålar

Hagatvålen är en favorit när det kommer till fast tvål.  Löddret är sådär silkeslent och doften magisk! Denna tillverkas här i Göteborg av Tvåla & Tvaga. 130 spänn för en äkta ekologisk hantverkstvål… Det går ju inte ens att diskutera. Extra plus i kantent att deras förpackningar är så pedagogiska att du kan se både användningsområde och löddermängd. Tvåla & Tvagas fasta tvål förpackning

När det kommer till flytande tvål så älskar jag den flytande Marseilletvålen från Marius Fabre. Jag kör på den parfymfria varianten. Älskar, älskar ÄLSKAR denna. Extra plus att du kan köpa en refillflaska på 1000 ml. Den innehåller varken sulfater eller konserveringskropp och funkar till allt – hand, hår, kropp. Det gillar jag. 

Jag köper båda tvålarna hos Tvåla & Tvagas butik i Haga. Älskar konceptet med tvålbutik. Det känns mycket mysigare att gå dit att handla än att slänga i “samma  gamla vanliga” tvål när jag är på Ica.

Som sagt, jag gillar att sätta guldkant på vardagen. 

Vad kör du på för tvål hemma?