Essens, eller essence som det även kallas, är ett populärt steg bland hudvårdskonnässörer runt om i världen. Inom K-Beauty är det här med essens ett absolut måste medan det för oss kan verka något överflödigt. Så vad är grejen med det egentligen? Är det verkligen nödvändigt och vad är skillnaden på essens och ansiktsvatten? I det här inlägget reder vi ut frågetecknen! 

 

Vad är essens och hur använder jag det?

Essens är en lättflytande vätska med fantastiskt återfuktande egenskaper. Skippa bomullsrondellen och klappa in produkten efter rengjort ansikte, efter ditt ansiktsvatten och innan serum. Förutom att fuktboosta huden så ser den även till att ditt serum och ansiktskräm får bättre effekt.

Är essens nödvändigt?

Om du visualiserar att din hud är en torr svamp så dröjer det inte länge tills du inser att en fuktad svamp är mer mottaglig för fukt än en torr svamp. Och det är lite så en essens fungerar, som ett återfuktande lager på huden, för att efterkommande produkter ska kunna absorberas mer effektivt. 

Men för att svara på frågan Är essens nödvändigt? Mja. Kanske inte för gemene man. Det finns såklart essenser för olika hudtyper. Lider du av torr och yttorr hud så finns det essenser som agerar törstsläckare, har du mogen och slapp hud så finns det essenser som stramar upp och brottas du med glåmig hud kan du hitta en essens som boostar huden med lyster. Nej. Det kanske inte är livsnödvändigt för alla, men se det här med essens som en fin bonus om du skulle välja att implementera det i din hudvårdsrutin.

Vad är det för skillnad på essens och ansiktsvatten?

Det kan vara något luddigt att förstå vad en essens är då olika varumärken har olika definitioner på vad det är. Vissa kallar ett ansiktsvatten för essens och andra använder begreppet essens för ett lättare serum. Väldigt förenklat så skulle man väl kunna säga att en essens är en form av hybrid mellan ett serum och ett ansiktsvatten, men det är ju inte riktigt hela sanningen. Ett ansiktsvatten, eller toner, använder du som ett avslutande steg i din rengöringsrutin för att ta bort de sista resterna från dagens smink samt återställa hudens pH-värde. Du applicerar ansiktsvattnet med en bomullsrondell, och är du som jag så får du en tillfredsställande känsla när du ser de sista makeupresterna på rondellen. 

En essens å andra sidan klappar du in i huden. Konsistensen är något tjockare än ett ansiktsvatten och huden blir både plumpad och återfuktad på djupet. Och precis som den där svampen så är en återfuktad hud mer mottaglig för efterkommande produkter! Vem vill inte få ut maximal effekt av sitt serum och ansiktskräm?

 

Serum vs essens

Men låt oss slänga in serum i mixen också! För serum och essenser har nämligen många likheter och beroende på personlig preferens så skulle de faktiskt kunna ersätta varandra. 

Både serum och essenser har vad man kallar för små molekyler som gör att produkten kan tränga djupare ned i huden, och de båda innehåller aktiva ingredienser. Däremot har serum en högre koncentration av aktiva ingredienser och är något tjockare i konsistensen. Och med ett serum kan du dessutom välja att behandla specifika hudproblem som exempelvis hyperpigmenteringar, torr hud, fina linjer etc. Du har inte lika stor valfrihet eller effekt med en essens. Är man en person som ogillar “tunga”, oljiga eller tjocka serum och krämer så skulle det kunna räcka med en riktig bra essens. Det får man testa sig fram!

Sammanfattningsvis är en essens fylligare, mer återfuktande och vårdande än ett ansiktsvatten men har en lättare (vattnigare) konsistens och är inte lika effektiv som ett ett serum.

 

Vilken ekologisk essens ska jag välja? 

Agent Nateur Holi /water) Hyaloronic Pearl & Rose Toner

Nej men snälla. Den här är SÅ bra och har verkligen gjort skillnad i min hudvårdsrutin. Den håller länge trots daglig användning morgon och kväll, känns som silke på huden och gör huden riktigt återfuktad utan att kännas tung eller ”för mycket”. Lyxig glasförpackning som man tyvärr inte ser hur mycket innehåll som finns kvar. Två andra riktigt tråkiga nackdelar är även priset (dyr!!) och lukten. Minns första gångerna jag använde den fick jag verkligen hålla andran i ett par sekunder. Luktar brutaaaalt mycket gurka. Nu, två månader in av regelbunden användning reagerar jag inte ens på doften. Just sayin. Skulle jag köpa igen? 10000% procent ja. Varför skulle jag köpa den igen? Yttorrheten har försvunnit. Huden har balanserats. Får knappt finnar längre och huden blir ”plumpig”.

 

 

Nuori Vital Unifier

Denna är en klar favorit tack vare priset och innehållet. Ja, och doften är det heller inget fel på. Innehåller allt min hud älskar och behöver; ekologisk aloe vera, naturlig hyaluronsyra, äppelfruktvatten, vitt te, lakrisrot och kamomillblomma för att nämna några. Kommer i mistformat som mistar sådär lagom med 1-2 sprits. Nackdel? Du ser inte hur mycket produkt som finns kvar i flaskan. Passar alla hudtyper, även dig med känslig hud.

 

Tata Harper Hydrating Floral Essence

Denna dyrgrip är tyvärr en av mina absoluta favoriter. Jag säger tyvärr då den är DYR och tar slut snabbt. Fördelen? Well, den fuktboostar, ger huden ett riktigt härligt glow och doftar MAAAAGISKT.
Innehåller allt min hud älskar; aloe vera, naturlig hyaluronsyra, rosvatten, 19 (!) aktiva och botaniska ingredienser som trollhassel, jasmin och mandarin.
Passar dig som vill ha glow och fukt med en fet plånbok.

 

Marina Miracle Flower Berry Essence

Flower Berry Essence Marina MiracleDenna är magi på alla sätt och vis. Misten, ingredienserna, effekten på min hud. Nackdel? Doften. Och att den tar slut snabbt. Men eftersom att den inte är lika dyr som den från Tata Harper så kan jag leva med det. Läs hela min recension här.

 

Neals Yard Frankincense Intense Hydrating Essence 

Denna goding (hoppas jag!) ligger i min byrålåda och väntar på att användas. Förhoppningsvis kan jag öppna den lagom till att vargavintern kommer och min hud skriiiker efter återfuktning – för jag har hört att denna är riktigt potent. Så fortsättning följer m a o. Har du hunnit testa den?