C-vitamin i hudvård är en riktig vattendelare bland skönhetsjunkies. Vissa älskar C-vitamin medan andra tycker att det finns så många andra bättre ingredienser. Jag hör till skaran som fullkomligt älskar C-vitamin och har alltid en burk i kylskåpet (mer om det längre ned). 

 

C-vitamin i hudvård

C-vitamin i hudvård hjälper huden att stå emot fria radikaler och är ett absolut måste på våren och sommaren. C-vitamin stimulerar kollagenproduktionen och jämnar även ut hudtonen och hudstrukturen. Det är framförallt av den sista anledningen som C-vitamin numera är ett återkommande ämne i min hudvårdsrutin – året om. Jag brukar hålla utkik efter “L-ascorbic acid”, “L-Ascorbate” och “Ascorbyl” i inci-listan. 

 

Att tänka på med C-vitamin

C-vitamin oxiderar snabbt om du inte sköter den som du ska. Så ett generellt tips är att inte öppna ett C-vitamin serum om du inte är committad att använda den regelbundet. 

Eftersom att C-vitamin reagerar vid kontakt med ljus, värme och luft så försöker jag välja ett C-vitamin serum som har en pumpförpackning samt mörk burk. Och sedan mitt allra bästa tips är att förvara C-vitamin-serumet i kylskåpet! Lite omständigt, men det ger en lite längre shelf-life iallafall. 

 

3 ekologiska C-vitamin serum jag testat 

C-vitamin serum

Moonsun Vitamin C serum är ett prisvärt serum där Sodium Ascorbyl Phosphate står för själva C-vitaminen. Ascorbyl Phosphate är en mildare variant av L-ascorbic acid. Det innebär förstås att den inte är lika potent eller effektiv som L-ascorbic acid. Men med det sagt så är det en C-vitamin som fortfarande ger fina effekter på huden (passar utmärkt för dig med känslig hud). Sodium Ascorbyl Phosphate påstås även vara en av de mer stabila C-vitaminerna och inte lika ljus, luft och värmekänslig som L-Ascorbic acid. 

Jag gillar detta serum. Ingredienslistan är verkligen toppen! Sodium Ascorbyl Phosphate är andra ingrediensen i incilistan och du hittar även Aloe Vera där. Det enda jag inte gillar är att du lätt kan överdosera och få för mycket produkt i handen. Får du för mycket produkt så skummar den nästan i ansiktet. Som tur är så sjunker det snabbt in i huden och funkar fint under makeup (inget smulande eller så). 

C-vitamin serum

Noni Bright Vitamin C Serum från Kora Organic är det bästa ekologiska C-vitamin serum jag testat. Visst den ligger ganska dyrt i pris men jag har fått fantastiska resultat med denna. Huden strålar och mina pigmenteringar har ljusats upp. Inci-listan är topp notch där Aloe Vera är första ingrediensen. I detta serum är Ascorbic Acid och Ascorbyl Glycoside stjärnan. 

C-vitamin serum

Vitamin C-serum från Maria Åkerberg är också ett prisvärt C-vitamin serum. Jag håller på och testar den nu. Både Ascorbic och Ascorbyl lyser med sin frånvaro i inci-listan (som för övrigt är ganska trevlig). Så jag är spänd på att se vilka resultat jag får efter regelbunden användning med denna.

 

Vad har du för erfarenhter med C-vitamin i hudvård?